CINK

Zaveznik imunskega sistema: katera živila ga vsebujejo

Cink vpliva na nastanek T-limfocitov, belih krvničk, pomembnih v boju proti okužbam.
Fotografija: Najdemo ga v telečjih jetrih, piščančjih prsih, ajdi, fižolu in jajcih. FOTO: Yulka3ice/Getty Images
Odpri galerijo
Najdemo ga v telečjih jetrih, piščančjih prsih, ajdi, fižolu in jajcih. FOTO: Yulka3ice/Getty Images

Cink je element, ki je prisoten v vseh telesnih tekočinah in tkivih, pravijo strokovnjaki z nacionalnega portala o hrani in prehrani. Večina ga je v možganih, mišicah, kosteh, jetrih, prostati; pomemben je za normalno rast in razvoj organizma, nevrološke in reproduktivne funkcije, za celjenje ran in normalno delovanje imunskega sistema, zlasti slednje je aktualno v tem letnem času in predvsem v času epidemije novega koronavirusa, s katero se spopadamo.


Spada med mikroelemente, ki jih potrebujemo v majhnih količinah. Priporočen dnevni vnos cinka za odrasle in otroke nad 15 let je za ženske 7 mg, za moške pa 10 mg na dan, tako količino nam zagotovijo jajce, 3 kosi polnozrnatega kruha, svinjski zrezek in 25 g goveje bolonjske salame. Povečane potrebe po cinku imajo predvsem dojenčki, otroci, najstniki, noseče in doječe ženske ter starejši odrasli pa tudi ljudje z gastrointestinalnimi obolenji in vegetarijanci.

Pomanjkanje cinka se kaže kot zmanjšan apetit, koža se lušči, slabši je imunski odziv, pri otrocih pa tudi kot zaostanek v rasti. Pogostejše je pri ljudeh, ki se izogibajo uživanju živil živalskega izvora, pri tistih z uravnoteženo mešano prehrano ni pogosto, varen vnos tega minerala pa je z normalno prehrano težko preseči. Ker ga telo ne more hraniti, moramo poskrbeti za vsakodnevno uživanje živil, ki ga vsebujejo.

Z njim so zlasti bogati meso in morski sadeži, denimo telečja jetra, jagnjetina, govedina, svinjina, ribe, ostrige, raki, nekaj ga je tudi v živilih rastlinskega izvora, denimo v kumarah, oljkah, špinači, sladkem krompirju in paradižnikih, najdemo ga v polnozrnatih izdelkih, vsebujejo ga tudi jajca pa sir, mleko in jogurt, arašidi, mandlji in orehi, sončnična in bučna semena pa avokado, banane, kivi in tudi kakav. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije