REŠITVE

Zato ste se čez noč zredili

Ker zadrževanje vode v telesu nima ravno prijetnih posledic, poskrbite, da boste tej težavi kos.
Fotografija: Za razočaranje ob pogledu na tehtnico morda niso krive odvečne maščobe, temveč odvečna voda v telesu. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Za razočaranje ob pogledu na tehtnico morda niso krive odvečne maščobe, temveč odvečna voda v telesu. FOTO: Thinkstock

Ko zjutraj stopite na tehtnico, ste razočarani. Čeprav pazite na prehrano in redno telovadite, je število na njej višje, kot je bilo pri zadnjem tehtanju. Zdi se, da so se kilogrami skrivnostno nakopičili, poleg tega so vaši prsti zatečeni, obraz zabuhel in trebuh večji. Torej ni težava v odvečni maščobi, temveč v odvečni vodi, ki se zadržuje v organizmu. Poglejte nekaj najboljših rešitev zanjo.

Zmanjšajte vnos soli

Telo v zmernih količinah potrebuje sol, a kadar s to začimbo pretiravate, v njej prisoten natrij nase veže vodo, ta se zato ne izloča skozi ledvice in sečila, temveč se kopiči v telesu. Pazite zato, koliko soli pojeste. Odrasla oseba je potrebuje približno pet gramov na dan.

Zmanjšajte vnos enostavnih ogljikovih hidratov

Tako kot sol tudi ti spodbujajo zadrževanje vode. Telo višek ogljikovih hidratov pretvori v glikogen, z vsakim gramom glikogena pa organizem zadrži približno 2,7 grama odvečne tekočine.

Pijte več vode

Ukrep se na prvi pogled morda ne zdi smiseln, a kadar pijete premalo, se telo trudi zadržati vodo, ki je v organizmu, in se tako zavarovati pred dehidracijo. Posledica so zatečeni prsti in napet trebuh. Tudi zato si vsak dan privoščite dovolj tekočine v obliki vode ali nesladkanih čajev.

Pomagajte si z magnezijem

Veste, zakaj tik pred menstruacijo telo zadržuje več vode? Gre za posledico spremenjenega ravnovesja hormonov, ki pa jo je mogoče ublažiti s primerno količino magnezija. V časopisu Journal of Women’s Health objavljena raziskava je pokazala, da so ženske, ki so pred menstruacijo in med njo prehrani dodale 200 miligramov magnezija, v organizmu zadrževale manj vode kot tiste, ki se tega niso posluževale.

Uživajte več kalija

V časopisu American Journal of Kidney Disease objavljena raziskava je povezala večje količine kalija z manjšim odstotkom natrija v telesu. Manj natrija pomeni manjše zadrževanje vode ter nižji krvni tlak. Dnevno priporočilo se glasi 4,7 grama kalija, zato obogatite jedilnike z živili, ki ga vsebujejo: banane, beli fižol, rdeča pesa, ribe, avokado, paradižnik.

Vadite

Intenzivnejša kot bo vadba, lažje bo telo izločalo odvečno tekočino. Vadba namreč ne spodbuja le porabe glikogena, temveč pozitivno vpliva tudi na krvni in limfni pretok ter pomaga pri izločanju vode iz telesa.

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas