Zaradi njega imamo viagro, bo ozdravil tudi covid-19?

Znanstveniki bodo raziskovali, ali bi lahko zmanjšal število pacientov na respiratorjih.
Fotografija: Zaradi njega imamo viagro. FOTO: Guliver/getty Images
Odpri galerijo
Zaradi njega imamo viagro. FOTO: Guliver/getty Images

Dušikov oksid je plin, ki vsako leto pred smrtjo reši na tisoče novorojenčkov, ki jim primanjkuje kisika zaradi srčnih napak, odkritje, da ta plin sprošča krvne žile, pa je privedlo tudi do razvoja najbolj znane modre tabletke na planetu – viagre, ki se uporablja za zdravljenje erektilne disfunkcije.

​Kaže pa, da tukaj njegovih koristi ni konec, saj ga zdaj testirajo kot eksperimentalno zdravilo za covid-19. Z raziskavami bodo poskušali dognati tudi, ali je lahko ta plin koristen tudi pri zaščiti zdravstvenih delavcev, ki so v prvih bojnih vrstah proti novemu koronavirusu.

V bolnišnicah v Bostonu, Alabami in Louisiani v ZDA ter na Švedskem in v Avstriji so znanstveniki začeli klinično raziskavo, kakšen je učinek vdihavanja dušikovega oksida pri pacientih z blagimi simptomi covida-19. Tako naj bi ugotovili, ali lahko ta plin zmanjša število pacientov, ki končajo na respiratorjih. ​Dva- ali trikrat na dan po 30 minut bodo udeleženci študije vdihavali veliko dozo dušikovega oksida skozi masko. Kontrolna skupina pa tega plina ne bo vdihavala.

V Italiji dušikov oksid uporabljajo tudi pri huje obolelih in kaže, da je plin dramatično povečal raven kisika v krvi obolelih za covidom-19, je povedal dr. Lorenzo Berra iz splošne bolnišnice v Massachusettsu, ki vodi raziskavo. Opozoril pa je, da bo potrebno strogo testiranje, da bi ugotovili, koliko dušikovega oksida pomaga.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije