Zaradi maske zarošena očala

Maske na obrazu so postale obvezne, a kako preprečiti, da bi izdihan zrak zameglil stekla na očalih?
Fotografija: Papirnat robček, ki ga pričvrstimo na notranjo stran maske, bo popivnal vlago. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Papirnat robček, ki ga pričvrstimo na notranjo stran maske, bo popivnal vlago. FOTO: Guliver/Getty Images

Slovenci in Slovenke ne smemo v trgovine in lekarne brez rokavic in maske na obrazu, s čimer naj bi pripomogli k zaustavitvi širjenja koronavirusa. Pa jih pač nosimo, ker se tako ne nazadnje počutimo bolj varne. A mnogi, ki nosijo očala, tarnajo, da se jim zaradi maske na nosu in ustih rosijo očala, podobno se zgodi pozimi, ko stopimo iz mrzle zunanjosti v toplo stanovanje.


A si k sreči lahko pomagamo, obstaja namreč nekaj trikov, s pomočjo katerih preprečimo oziroma vsaj ublažimo rošenje, uspešnost pa bo odvisna od maske, ki jo nosimo, tudi oblike obraza, temperature zraka in drugih dejavnikov.

Očala operite z milom in jih otresite, pustite, da se osušijo, oziroma jih nežno obrišite z mehko krpico. Milnica bo na steklih pustila tanek film, ki bo preprečeval rošenje. Metoda ne bo delovala ves dan, a nekaj ur je zagotovljenih. Pomagate si lahko tudi s papirnatim robčkom, ki ga pričvrstite na notranjo stran maske zgoraj, ta bo popivnal izdihano vlago in preprečil kondenzacijo.

Če se vam maska ne prilega dobro, lahko zgornji rob zapognete na noter, tako se bo bolje oprijela obraza, poleg tega bo med masko in očali dovolj prostora, da se bo izdihana vlaga razpršila, še preden bo prišla do očal. To ne velja za posebno oblikovane maske, ki so višje pri nosu, lahko pa poskusite z na primer doma sešito. A pozor: če zaradi zapogibanja ne bo prekrivala nosu in ust, ta metoda ne pride v poštev. Da bi bila učinkovita, mora namreč segati od korena nosu do brade, torej pod brado. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije