ŽENSKE TEŽAVE

Menstrualne bolečine: Zakaj je praviloma najhujši drugi dan?

Strokovnjaki pojasnjujejo, zakaj je temu tako.
Fotografija: Menstrualne težave so praviloma najizrazitejše drugi dan krvavitve, za kar so krivi hormoni.  FOTO: Ben-bryant, Gettyimages
Odpri galerijo
Menstrualne težave so praviloma najizrazitejše drugi dan krvavitve, za kar so krivi hormoni.  FOTO: Ben-bryant, Gettyimages

Večina žensk se bo strinjala, da so bolečine in druge z menstruacijo povezane težave, najizrazitejše drugi dan krvavitve.

Za to obstaja znanstvena razlaga, ki vključuje hormonsko dogajanje v telesu. »Količina progesterona začne padati, poviša pa se raven hormona prostaglandina,« je povedala ginekologinja in porodničarka Fatema Mustansir Dawoodbhoy.

»Prav povišana raven prostaglandina je glavni razlog za nadležne krče, saj spodbujajo krčenje maternice in s tem pomagajo pri izločanju tkiva maternice, ki se med menstruacijo izloča z menstrualno krvjo,« je še pojasnila ginekologinja.

Prostaglandin ob tem oži  krvne žile v maternici, ta zato dobi manj kisika, kar prav tako vodi v krče in bolečine. Količina tega hormona  v telesu višek doseže drugi dan menstruacije, zato je bolečina tedaj najmočnejša.

Še drugi hormoni

Porodničarka in ginekologinja Emilie Côté temu dodaja, da so tudi druge hormonske spremembe krive za neprijetneje občutke v začetku menstruacije. Skupaj s progesteronom pada količina estrogena, zato se poslabšajo tudi druga stanja, kot je denimo migrena ali druga kronična bolečinska stanja.

»Tudi dejstvo, da je menstrualna krvavitev drugi dan menstruacije najmočnejša, vpliva na bolečine,« pravi ginekolog in porodničar Ashfaq Khan: »Drugi dan menstruacije je krvavitev praviloma najobilnejša. Povečana prostornina krvi lahko povzroči intenzivnejše krče in drugo nelagodje.«

Skratka, nič nenavadnega ni, da je drugi dan menstruacije najtežavnejši. In tolažba: naslednjega bo že boljše.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije