ZA ZDRAVJE

Zakaj je dobro vzeti vsak dan žličko medu?

Pomaga proti kašlju, blagodejno vpliva na sluznico, spodbuja celjenje ran.
Fotografija: Deluje protimikrobno, antioksidativno in protivnetno. FOTO: Metkalova/Getty Images
Odpri galerijo
Deluje protimikrobno, antioksidativno in protivnetno. FOTO: Metkalova/Getty Images

Že od davnine je eden najbolj cenjenih naravnih pridelkov, uporabljamo ga kot sladilo, ljudsko zdravilstvo pa ga svetuje kot pomoč pri zdravljenju in tudi preprečevanju različnih stanj, od blaženja kašlja do celjenja ran. Med je zares vsestranski, zato bi ga morali redno uživati. Deluje protimikrobno, antioksidativno in protivnetno, blagodejno deluje pri bronhitisu, prehladu, gastrointestinalnih težavah in številnih drugih.

Raziskave so razkrile več kot 600 komponent medu, ki potencialno blagodejno vplivajo na naše zdravje. Med vitamini prevladujejo C in skupina B, med minerali kalcij, kalij, magnezij ... Med je energijsko bogato živilo, saj vsebuje kompleksno mešanico sladkorjev (približno 300 kcal na 100 g), uživamo ga zmerno, za zdravega odraslega s povprečnimi potrebami je priporočeno uživanje največ od tri do štiri čajne žličke na dan, za otroka do dve čajni žlički na dan, če nismo dodatno zaužili sladkorjev s sladko hrano, pijačami ali z dodajanjem hrani.

Obstaja več vrst medu, to določamo glede na to, katero medičino čebele uporabijo. Najbolj znane čiste vrste so lipov, akacijev, hojev, smrekov, kostanjev, žajbljev, ajdov, med mešanimi vrstami poznamo cvetlični in gozdni med. Akacijev blagodejno deluje na jetra in prebavila. Tudi žajbljev dobro vpliva na prebavo in prebavni sistem, deluje antioksidativno, blagodejno vpliva na srčno-žilni sistem, lajša izkašljevanje in pospešuje izločanje sluzi iz dihal. Kostanjev pomaga pri prehladu, kašlju, bronhitisu, deluje protimikrobno, antibakterijsko, antiseptično.

Cvetlični pomaga v boju proti infekcijam in celjenju ran, dobro vpliva na prebavo. Sivkin pomaga k boljšemu delovanju zgornjih dihalnih poti, blagodejno deluje pri bronhitisu in kašlju, pomaga prebavi in blaži napihnjenost, deluje pomirjajoče. 

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas