KRALJICA POLETJA

Zakaj je dobro jesti lubenico

Ni le sočna in osvežilna, vsebuje tudi številne zdravju prijazne snovi.
Fotografija: Lubenica ni le okusna, je tudi zelo zdrava poletna osvežitev. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Lubenica ni le okusna, je tudi zelo zdrava poletna osvežitev. FOTO: Thinkstock

Poletja si ni mogoče predstavljati brez okusne lubenice. Ne razvaja zgolj z okusom, ponaša se tudi z nizko kalorično vrednostjo, telesu dovaja prepotrebno tekočino in številne zdravju prijazne snovi.

Zakladnica hranljivih snovi

Zaradi vlaknin spodbuja prebavo, v 150 gramih lubenice je 21 odstotkov dnevno priporočene količine vitamina C, poleg tega pa še 18 odstotkov dnevno priporočenega odmerka vitamina A, pet odstotkov dnevno priporočene količine kalija, štirje odstotki magnezija in po tri odstotke priporočenih dnevnih odmerkov vitaminov B1, B5 in B6.

Najpomembnejši antioksidanti v lubenici


Vitamin C

Ponaša se z antioksidativnim učinkom kar pomeni, da varuje celice pred delovanjem prostih radikalov, skrbi za močno odpornost ter za zdravo kožo in lase. Pod njegovim vplivom namreč v telesu nastaja kolagen, ki je ključen za zdravje ter elastičnost mehkih tkiv.

Vitamin A

Še en antioksidant, ki je pomemben za zdravo kožo ter lase, saj spodbuja nastajanje in obnovo telesnih celic.

Likopen

Močan antioksidant, ki temu sadežu zagotavlja značilno rdečo barvo ter ima mnoge pozitivne učinke na zdravje. Med drugim v kombinaciji z vitaminom C pomaga pri zaviranju vnetnih procesov in pripomore k zniževanju krvnega tlaka ter slabega holesterola v krvi.

Citrulin

Citrulin se v telesu pretvori v L-arginin, ki je predhodnik dušikovega oksida. Ta pozitivno vpliva na elastičnost žil ter s tem spodbujata krvni pretok, niža krvni tlak in skrbi za zdravo srce.

Kukurbitacin E

Gre za spojino z močnim protivnetnim in antioksidativnim delovanjem in brez stranskih učinkov, ki ga imajo temu namenjena zdravila, blaži bolečine.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije