UČINKI

Zakaj je 15-minutna hoja po večerji boljša od posedanja pred televizijo

Hoja ima številne pozitivne učinke na zdravje, zlasti koristna pa je po zadnjem dnevnem obroku.
Fotografija: Kratek sprehod po večerji pozitivno vpliva na raven krvnega sladkorja. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Kratek sprehod po večerji pozitivno vpliva na raven krvnega sladkorja. FOTO: Thinkstock

Strokovnjaki že od nekdaj opozarjajo, da počitek takoj po obroku ni dobra ideja. V resnici je kratek sprehod po tem, ko odložite pribor, odlična ideja, zlasti je hoja koristna po večerji.

Kratek sprehod proti diabetesu tipa dve

V eni od številnih raziskav o vplivu hoje na zdravje se je razkrilo, da je z njo mogoče zmanjšati tveganje za diabetes tipa dve. V njej so sodelovali starejši posamezniki, ki so po jedi 15 minut hodili na tekaški stezi. Pri njih so v urah po obrokih izmerili manjši porast sladkorja v krvi kot pri pasivnih prostovoljcih. Prav tako se je izkazalo, da je kratek, 15-minutni sprehod po večerji pri zmanjševanju količine sladkorja v krvi učinkovitejši kot 45-minutna hoja v dopoldanskem ali popoldanskem času. Ta dognanja nedvomno govorijo v prid zdravja tistih, ki jim čez dan zmanjka časa za zmerno vadbo in se ji zato predajo v večernih urah.
»Mnogi si največji dnevni obrok privoščijo šele zvečer ter se nato samo usedejo pred televizijo ali se odpravijo kar v posteljo. Količina glukoze v krvi zato znatno naraste in ostane povečana še več ur, s tem pa se poveča tveganje za diabetes tipa dve,« je povedala sodelujoča v raziskavi Loretta DiPietro, profesorica športnih ved na univerzi George Washington.

Kaj pa se zgodi, če po obroku 15 minut hodimo?

»Mišice, ki so med hojo aktivne, za energijo uporabljajo glukozo in jo torej črpajo iz krvnega obtoka ter preprečujejo nagel porast krvnega sladkorja. Najboljše, kar lahko po večerji storite za to, je, da se odpravite od mize in se gibate,« pa je povedal Andrew Reynolds z univerze Ontago na Novi Zelandiji.

Nadalje se je izkazalo, da je hoja po jedi z vidika ohranjanja stabilne ravni sladkorja v krvi veliko učinkovitejša kot sprehod pred obrokom in da se z njo skrajša čas, v katerem hrana iz želodca prispe v tanko črevo. Tako se zmanjša tveganje za pojav pekoče zgage in drugih prebavnih težav, ki ogrožajo dober spanec.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije