ZELENJAVA

Zakaj bi si morali vsak dan privoščiti kumare

Okusne in sočne kumare so zele zdrave.
Fotografija: Kumare niso le okusne, temveč tudi zelo zdrave. FOTO: Xxmmxx/Getty Images
Odpri galerijo
Kumare niso le okusne, temveč tudi zelo zdrave. FOTO: Xxmmxx/Getty Images

Ne samo, da so kumare odlične v solati, z njimi lahko oplemenitite tudi juhe, omake, prikuhe ali jih grizljate kot jabolka. In če si jih boste privoščili vsak dan, boste znatno izboljšali zdravje. Kakšne učinke vse premorejo?

Navlažijo telo

Zlasti kadar se poletne temperature povzpnejo v nebo, telo potrebuje veliko tekočine. En od načinov, kako si zagotoviti primerno hidratacijo, je uživanje kumar, kajti te vsebujejo veliko vode in dodobra navlažijo telo.

Nižajo tveganje za raka

Kumare telo oskrbujejo s polifenoli in drugimi antioksidanti, ki varujejo pred nekaterimi oblikami raka. V njih prisoten antioksidant lignan denimo ščiti pred rakom materničnega grla in dojk.

Skrbijo za močne kosti

Čeprav večina kumar ne povezuje z zdravjem kosti, koristijo tudi okostju. Razlog za to tiči v dejstvu, da vsebujejo veliko vitamina K, ki ohranja gostoto kosti in varuje pred zlomi.

Čistijo telo

Ker je v njih veliko vlaknin in tekočine, kumare skrbijo za dobro prebavo in tako spodbujajo izločanje strupenih snovi iz telesa. S tega vidika so koristni tudi njihovi olupki.

Blažijo stres

V kumarah so bogato zastopani nekateri vitamini B kompleksa, ki med drugim vplivajo na blaženje stresa. Po napornem dnevu si zato privoščite solato ali drugo jed iz te, v vseh pogledih zdrave zelenjave.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije