SPREMEMBE

Za izpadanje las smo lahko krivi sami

Objavljeno 10. januar 2020 15.18 | Posodobljeno 10. januar 2020 15.18 | Piše: E. B.

Številni dejavniki ga lahko povzročijo, če smo izločili možnost bolezni, je morda čas za pomembne spremembe v prehrani in negi.

Izpadanje las v menopavzi ni redkost. FOTO: Guliver/Getty Images
Gosti in bujni lasje so pomembni gradniki samopodobe pri marsikom; redki lasje ali celo plešavost, ki moške doleti dokaj pogosto, so pri mnogih razlog za zadrego in slabo počutje. In čeprav ni prav soditi po videzu, si nas obenem večina želi urejene in zgledne pričeske, izdatno izpadanje las, torej več kot sto na dan, pa nam jo lahko pošteno zagode.

Če nam je narava namenila trajno izpadanje las, zaradi povsem zmanjšanih lasnih mešičkov in njihovega oslabljenega delovanja, bomo neljubi proces le stežka ustavili, poskusiti pa nikakor ni greh. Za vse veljajo enake lasne zakonitosti, torej tiste, ki se jih držimo tudi pri preprečevanju začasnega izpadanja. Kateri so torej tisti dejavniki, ki nam lahko zagrenijo vsakdanjik? Že sam letni čas je lahko pomemben, nič nenavadnega namreč ni, če nam lasje jeseni in pozimi izpadajo izdatneje, tu čas dobesedno celi vse rane. Pričesko nam lahko kazijo nekatera zdravila, ki lahko pospešijo izpadanje, včasih je lahko kriva nosečnost zaradi hormonskega neravnovesja, pa menopavza, morda tudi slabše delovanje imunskega sistema. Ste že dolgo pod stresom? Ta jo lahko zelo resno zagode zdravju, tako ne preseneča, da se nanj negativno odziva tudi naše lasišče. Če je izpadanje intenzivno, se stopnjuje in morda poteka po nekakšnih vzorcih, poleg tega opažate še kožne spremembe in druge tegobe, nikar ne omahujte z obiskom pri zdravniku.
Lasje okrevajo tudi šest tednov, zato ne pričakujte hitrega rezultata.

image
Sušilniku se je kdaj pametno odpovedati. FOTO: Guliver/Getty Images
Kako se prehranjujete? Za krepke lase so pomembni predvsem železo, D-vitamin, B-12, biotin, E-vitamin, C-vitamin, hidrokolagen, maščobne kisline omega 3 in probiotiki, strokovnjaki tako toplo priporočajo redno uživanje stročnic, lososa, perutnine, temno zelene zelenjave, oreškov, jajc, korenja in polnozrnatih obrokov. Ne pozabimo na ustrezno nego: agresivne barve za lase, prevroč zrak pri sušenju in sploh prepogosto sušenje s fenom, grobe krtače, ravnalniki za lase in nekatera kozmetična sredstva lahko slabo vplivajo na njihovo zdravje, zato preglejte svoje kopalniške poličke in odstranite škodljivce. A pozor, dobrega rezultata nikar ne pričakujte takoj, kakšnih šest tednov je treba počakati, da se lasje odzovejo na pozitivno spremembo.

In še opozorilo tistim, ki si morda že goreče prizadevate uresničiti novoletno zaobljubo o odpravi odvečnih kilogramov: naglo hujšanje in ekstremne diete lahko nevarno osiromašijo lasne mešičke, izpadanje nas tako ne bi smelo presenetiti. Počasi in preudarno!

Naravno do zdravega leska
Utrujene lase lahko poživimo in okrepimo zgolj z dvema sestavinama, ki ju najdemo v vsaki kuhinji. Štiri žlice kakovostnega oljčnega olja zmešamo z dvema žlicama naravnega medu brez dodatkov. Zmes nanesemo in pustimo, kolikor dolgo želimo, običajno zadostuje pol ure. Speremo z mlačno vodo in umijemo z običajnim šamponom. Postopek ponovimo vsak mesec.
Deli s prijatelji