Z naravo nad komarje

Nadležne insekte najbolj privlači vonj ogljikovega dioksida, ne prenesejo pa tistega, ki ga oddajajo bazilika, sivka, melisa, poprova ali mačja meta, česen, citronska trava in melisa.
Fotografija: Po večerji z obilico česna nas ne bodo niti povohali. FOTO: REUTERS
Odpri galerijo
Po večerji z obilico česna nas ne bodo niti povohali. FOTO: REUTERS

Poletje poleg vseh prijetnih reči s seboj prinese tudi kakšno nadležno. In med slednjimi so zagotovo žužki, še posebno komarji, za katere se zdi, da jih iz leta v leto moti manj preparatov, s katerimi jih želimo odgnati. Proti njim pa se lahko borimo tudi tako, da v okolico zunanjega prostora, kjer se najpogosteje zadržujemo, zasadimo rastline, ki jim smrdijo. Najprej pa je seveda treba poskrbeti, da se ne bodo imeli kje razmnoževati. Komarji imajo radi vlažna in topla območja, zato se naseljujejo v bližino vode. Ni treba, da gre za jezero ali reko, povsem udobno se počutijo v vlažni zemlji, pod kupi suhih iglic ali listja, v zamašenih žlebovih, pod cvetličnim loncem, kjer je vedno vlažno, ali v bližini ptičjih pitnikov. Slednje zato postavimo v oddaljen kot vrta, počistimo listje in iglice ter skrbimo, da v naši bližini ne bo stoječe vode ali preveč vlažnih tal.

Smrdita jim tudi bazilika in sivka. FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
Smrdita jim tudi bazilika in sivka. FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

Nato okrog terase zasadimo čim več bazilike, navadne melise, mačje mete, poprove mete, sivke, citronske trave, žametnic in česna. Bazilika odganja komarje s svojim močnim vonjem, zato se v njeni bližini ne bodo želeli zadrževati, tudi naselili se tam ne bodo in legli jajčec. Iz bazilike lahko izdelamo tudi naravni odganjalec komarjev, s katerim poškropimo mizo in stole ter okolico terase. Potrebujemo 100 gramov svežih listov bazilike, ki jih prelijemo s pol skodelice vrele vode, nato dodamo še pol skodelice vodke. Dobro premešamo in pustimo približno uro, da se vse skupaj dobro poveže, ter precedimo in prelijemo v steklenico s pršilom. Komarjem močno smrdita tudi citronska trava in melisa. Oboje bo učinkovalo tudi v obliki eteričnega olja. Meliso raje posadimo v cvetlične lončke kot na gredico, saj gre za zelo invazivno rastlino, ki se bo hitro razrasla in prerasla vse okrog sebe.
Najbolj učinkovita rastlina v boju proti komarjem pa je mačja meta. Raziskava, ki so jo pred leti izvedli v Združenih državah Amerike, je pokazala, da je mačja meta komarje odgnala bolj učinkovito kot repelenti, ki vsebujejo kemikalijo DEET.

Najprej je treba z vrta odstraniti stoječo vodo. FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
Najprej je treba z vrta odstraniti stoječo vodo. FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

Seveda je mačja meta tudi veliko manj škodljiva, repelenti z DEET lahko namreč dražijo kožo, oči in sluznico. Ima pa rastlina to slabost, da zraste precej visoko, zato jo nasadimo na del vrta, kjer ne bo drugim rastlinam odžirala svetlobe ali nam zastirala pogleda.

Močan odganjalec je tudi poprova meta, zato jo je dobro imeti na balkonu ali terasi, mnogi se proti komarjem borijo tudi tako, da njene liste zmečkajo in si jih natlačijo v žepe. Še ena dobro novica je ta, da jim smrdi večina vonjev, ki so ljudem prijetni, in sem spada tudi sivka. Nekaj kapljic eteričnega olja sivke kanemo na izpostavljena mesta, zapestja in gležnje, in za komarje, ki obožujejo vonj ogljikovega dioksida, temu pa se ne moremo izogniti, saj ga izdihavamo, ne bomo več tako zelo zanimivi. Vonj izdihanega zraka in celo krvi bo spremenil tudi česen, a žal ta ni neprijeten le za komarje, temveč tudi za ljudi. A uživanje česna je zelo učinkovito pri preganjanju komarjev, saj pride v organizem, precej učinkovito pa bo tudi, če česen nasadimo v nekaj lončkov na teraso ali balkon. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije