Z gibanjem nad korono

Kopica alternativnih možnosti rekreacije med izolacijo, pripravila sta jih tudi Kolesarska zveza Slovenije in Planinska zveza Slovenije.
Fotografija: Kolesarska zveza Slovenije pripravlja program notranje vadbe na sobnem kolesu. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Kolesarska zveza Slovenije pripravlja program notranje vadbe na sobnem kolesu. FOTO: Guliver/Getty Images

Na pomladno utrujenost in izčrpanost se letos večina ne bo mogla izgovarjati, saj imamo v času t. i. koronovanja časa za počitek skoraj na pretek. Izkoristimo ga za umiritev, pripravo zdravih obrokov, branje, druženje znotraj družine, morda pomoč staršem ali sosedom, ne nazadnje za spletno ali telefonsko klepetanje s prijatelji, za katere nam običajno zmanjka časa … Ne pozabite niti na krepitev prepotrebnega imunskega sistema ter kondicije. Kondicijo nabirajte v domačem okolju ali nekje sami na svežem zraku, za vadbo uporabite nekaj svoje domišljije. Številne spodbude vsak dan najdete tudi na televiziji, radiu, spletu in družabnih omrežjih. Za inovativne telovadne spodbude v zavetju domačega okolja so poskrbeli ljubljanski ustvarjalci celoletnega gibalno-spodbujevalnega programa Razgibajmo Ljubljano. Pripravili so namizno igro, s katero boste lahko vsaj v mislih odšli na sprehod po (ljubljanskih) športnih točkah in se ob tem dobro razmigali. Vse, kar potrebujete, je kocka in nekaj figuric, igrico pa si natisnete na dveh listih velikosti A4 s strani www.razgibajmoljubljano.si.


V času izjemnih razmer zaradi povečanega tveganja za okužbo tudi fakulteta za šport pripravlja različne nasvete za ohranjanja našega zdravja. Splošni nasveti so dostopni na spletni strani Športnovzgojnega kartona (www.slofit.org) in Nacionalnega instituta za javno zdravje (www.nijz.si), dodatno pa so strokovnjaki skupaj z ministrstvom za obrambo in Olimpijskim komitejem Slovenije pripravili nasvete in videoprispevke za izvajanje gibalnih odmorov za vse, ki službene obveznosti opravljate od doma. Sledite jim, vadite z njimi, če pa se boste posneli, to lahko tudi delite na družabnih omrežjih s ključniki #rekreacija, #vadidoma, #trenirajdoma, #ostanidoma.

Virus je med drugim prestavil začetek kolesarske sezone. Odpadli ali prestavljeni so številni aprilski maratoni, vreme in ukrepi pa nam omejujejo celo možnosti za običajno rekreativno kolesarsko vadbo po bližnji in širši okolici. Do konca vladnega ukrepa bo za rekreativce z nasveti skrbela Kolesarska zveza Slovenije, ki pripravlja program notranje vadbe na trenažerju ali sobnem kolesu. Pripravili so dva programa, enega za popolne začetnike, drugega za malo bolj aktivne. Cilj prvih je preznojitev, a ne preobremenitev, za druge pa je vadba že bolj kompleksna. Cilj obeh je predvsem naučiti se poslušati svoje telo in določanje primerne obremenitve. Spremljajte jih na www.kolesarska-zveza.si.

Mala šola planinstva

Čas doma lahko izkoristite za pridobivanje planinskega znanja in veščin ter se naučite kakšnega planinskega vozla. Kako izdelati osmico in vpleteno osmico ter čemu služita, vam v spletni šoli planinstva vsak dan pokažeta alpinistični inštruktor in gorski reševalec Matjaž Šerkezi s Planinske zveze Slovenije in njegova hčerka Maruša Tereza. Spremljajte ju na youtubu na kanalu Mala šola planinstva.

V spletni šoli planinstva vas učita alpinistični inštruktor in gorski reševalec Matjaž Šerkezi in njegova hčerka Maruša Tereza. FOTO: Boštjan Fon
V spletni šoli planinstva vas učita alpinistični inštruktor in gorski reševalec Matjaž Šerkezi in njegova hčerka Maruša Tereza. FOTO: Boštjan Fon

Sicer pa Planinska zveza Slovenije ljubitelje gora še vedno poziva, naj se v trenutnih razmerah odpovejo aktivnostim v gorah in se ne izpostavljajo nepotrebnim tveganjem ter še dodatno obremenjujejo gorskih reševalcev in medicinskega osebja. Planinske koče, naravna plezališča in nekatere planinske poti po vsej Sloveniji so zaprti, zato se odločajte za lažje sprehode v bližini doma in upoštevajte priporočila pristojnih. Gore vas bodo počakale, stik z njimi pa za zdaj ohranjajte s pomočjo spletne knjižnice S knjigo v gore, v katero PZS vsak dan doda kakšno brezplačno knjižno ali videovsebino oziroma članek iz Planinskega vestnika. Za pridobivanje planinskega znanja je vzpostavila spletno Malo šolo planinstva. Informacije: www.pzs.si.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije