ZDRAV ŽIVLJENJSKI SLOG

Z gibanjem nad bolečine

Moderni slog življenja, debelost in slabo prehranjevanje s predelanimi živili, ki vplivajo na vnetne procese v telesu, vodijo tudi v težave s sklepi.
Fotografija: Vsak se kdaj spopada z bolečino v sklepih. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Vsak se kdaj spopada z bolečino v sklepih. FOTO: Guliver/Getty Images

Vam škriplje v kolenu ali ropota v kolku? Trpite ostro bolečino od rame do komolca? To pogosto pripisujemo staranju, bolečine in škripanje pa da so nekaj, s čimer se moramo naučiti živeti. A to ne drži povsem, vse pogosteje gre namreč za posledico stresnega načina življenja in nepravilne prehrane. Skoraj bi lahko zapisali, da ni človeka, naj bo športnik ali rekreativec, mlajši ali starejši, ki se ne bi vsaj enkrat spopadel z bolečino v sklepih. Ta je zelo neugodna in vpliva na naše življenje. Mišično-kostne bolezni značilno zavirajo gibljivost in vodijo v zmanjšane sposobnosti za družabno življenje. Najpogostejše bolezni gibal, ki povzročijo telesno nezmožnost, so osteoartritis (artroza, obraba sklepov), bolečine v hrbtu in vratu, zlomi, poškodbe in sistemske vnetne bolezni (revmatoidni artritis).


Vzroki so različni, od neprimernega treninga do dolgotrajnega sedenja. FOTO: Guliver/Getty Images
Vzroki so različni, od neprimernega treninga do dolgotrajnega sedenja. FOTO: Guliver/Getty Images

​Sklepi so stičišča vsaj dveh kosti in dajo okretnost našemu telesu. Konce kosti prekriva hrustanec, ki preprečuje trenje med gibanjem, vezivno tkivo, ki sklep obdaja, pa daje moč in oporo. Sklep obliva tekočina, ki deluje kot nekakšno mazivo; njena pomembna sestavna je hialuronska kislina. Za tvorbo hrustanca in sklepne tekočine telo potrebuje glukozamin, ​ta je sestavina sklepnih struktur, ki vlažijo, dajejo elastičnost in odpornost proti pritiskom ter povečajo stabilnost beljakovin, kot je kolagen.​
​Vzroki za bolečine so različni, odvisni so od spola in starosti, življenjskega sloga, športne aktivnosti in splošnega zdravstvenega stanja, razpon je torej velik: od neprimernega treninga ali nezadostnega ogrevanja pred športno aktivnostjo do dolgotrajnega sedenja med vožnjo, težkega fizičnega dela, tudi sedečega načina življenja.


Pomemben korak k ohranjanju zdravja sklepov je pravilna in raznolika prehrana, na katero v današnjem hitrem tempu pogosto pozabimo; a živila lahko delujejo protivnetno, kar je pomembno za sklepe. Če še niste, v vsakodnevno prehrano uvrstite barve, torej sadje in zelenjavo, vitamina C in K, maščobne kisline omega 3, polnozrnata žita in stročnice. Tako je treba jesti vsak dan, najmanj tri mesece, da bi opazili spremembe. S pravilno prehrano bomo nadzorovali telesno težo, večja ko je, bolj trpijo sklepi: izguba kilogramov zmanjša pritisk na kolena, kolke, hrbtenico. Nikakor ne moremo mimo gibanja: to je pomembno za upočasnjevanje obrabe, do sklepov sta najbolj prijazni plavanje in kolesarjenje, saj jih ne obremenjujeta. Z vadbo krepimo mišice za podporo sklepom, zlasti mišice prsnega koša, hrbta in trebuha. Če so šibke, so sklepi bolj obremenjeni, to pa seveda pospeši obrabo in bolečino. Za pomoč prosite zdravnika ali fizioterapevta. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije