NEVARNO

Velik trebuh srcu nevarnejši od prekomerne teže

Strokovnjaki opozarjajo, da postaja prekomeren obseg trebuha vse bolj pereča težava sodobnega sveta.
Fotografija: Prekomerna količina maščob na trebuhu ogroža srce. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Prekomerna količina maščob na trebuhu ogroža srce. FOTO: Thinkstock

Pri posameznikih z normalnim indeksom telesne mase (ITM), vendar s preveliko količino trebušne maščobe je tveganje za srčne bolezni dvakrat večje kot pri tistih z višjim indeksom telesne mase od priporočljivega, vendar z manjšo količino trebušnih oblog, je povedal Jose Medina Inojosa s klinike Mayo in dodal, da je pri zadnjih več mišičnega tkiva, ki metabolično pripomore k zmanjševanju lipidov (maščob) in sladkorja v krvi ter tako varuje srce.

Jasni dokazi

V študijo, ki je omenjeno dokazala, je bilo vključenih 1700 posameznikov, starejših od 45 let. Spremljal jih je v letih od 2000 do 2016 in izsledke predstavil na letošnjemu svetovnem kongresu kardiologov. Pri tem je predvsem opozoril na dokazano dejstvo, da povečan obseg trebuha v primerjavi s previsokim indeksom telesne mase predstavlja večje tveganje za srčne bolezni.
Z drugimi besedami: tisti, katerih telo spominja na obliko jabolka, bi morali biti skrajno previdni. Obseg trebuha, ki vzbuja skrb, znaša 90 odstotkov ali več obsega bokov pri moških in 85 odstotkov obsega čez boke pri ženskah. Pojav se imenuje abdominalna debelost.

»Če obseg trebuha presega obseg bokov, bi morali obiskati zdravnika, ki bi na podlagi razporeditve telesnih maščob ocenil tveganje za kardiovaskularne bolezni. V kritičnih primerih bi moral biti cilj hujšanja izguba trebušne maščobe in ne izključno telesne teže,« je pojasnil strokovnjak.

Spremenjen življenjski slog

To je mogoče doseči z zmerno vadbo, manj sedenja, s hojo po stopnicah, krepitvijo trebušnih mišic in z zmanjšanim vnosom rafiniranih ogljikovih hidratov.

»Predpostavka, da normalen indeks telesne mase izključuje tveganje za srčne bolezni, vsekakor ni primerna. Veliko več pozornosti kot skupni teži bi morali namenjati količini trebušne maščobe,« je še povedal Medina Inojosa.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije