JEZA

Vaše telo spremeni na pet nevarnih načinov!

Objavljeno 14. avgust 2019 07.05 | Posodobljeno 14. avgust 2019 07.05 | Piše: U. J.

Jeza je le eno od čustev, ki jih kdaj čutimo vsi, a z njo ne vodimo zdravega življenja, temveč si lahko tudi nevarno škodimo.

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
Vsi ljudje smo kombinacija različnih čustev in občutij, že vse odkar je naša vrsta prvič zakorakala po Zemlji. Jeza, ljubosumje, žalost, veselje, sreča, ponos, sovraštvo – vse to je prirojeno v človeških bitjih in nihče se ne rodi brez sposobnosti, da to občuti. Nekateri imajo več določenih čustev kot drugih, a vedno obstaja možnost, da izkusite vse. Tako kot dopamin in serotonin tudi jeza v naših možganih sprosti različne kemikalije, zaradi česar se odzivamo na določen način.

Jeza je zelo fiziološko čustvo, in ne le da vpliva na naše psihološko in duševno stanje, temveč gremo takrat, kadar smo jezni, skozi več sprememb, ki nas skoraj dobesedno spremenijo v drugo osebo. Pri tem je zelo pomembna intenzivnost, saj se adrenalin poganja skozi naše telo in povzroča, da občutimo določene stvari in glede na njih reagiramo in se obnašamo. Ko vse to postane prehudo in nas resnično odnese, se iz normalne osebe spremenimo v Neverjetnega Hulka. Lahko v le sekundi. Vsakič, ko gre kaj čez vašo mejo, ko se razjezite ali občutite jezo, ko so vaše vrednote izpostavljene tveganju ali ko vam ni dovoljeno biti to, kar resnično ste. Obstaja več različnih načinov odziva telesa na jezo.

7 nasvetov za krotenje jeze:

1. Razmislite, preden govorite
V trenutku besa lahko hitro rečete kaj, kar boste pozneje obžalovali. Vzemite si par trenutkov, da zberete svoje misli, in dovolite drugim, ki so vpleteni v situacijo, da storijo enako.
2. Ko ste mirni, izrazite svojo jezo
Ko boste jasno razmišljali, izrazite svoje frustracije samozavestno, a ne konfrontalno.
3. Razmigajte se
Telesna aktivnost lahko pomaga zmanjšati stres, ki pripomore k jezi.
4. Vzemite si premor
Kratek odmor v delu dneva, ki je za vas običajno stresen, vam lahko pomaga, da se počutite bolje pripravljeni na to, kar prihaja.
5. Opredelite možne rešitve
Lotite se reševanja težave, namesto da v prazno besnite.
6. Govorite jaz
Izognite se kritiziranju in obtoževanju, bodite spoštljivi. Ne recite nikoli/vedno (narediš to in to).
7. Ne kuhajte zamer.
Odpuščanje je močno orodje.

1. Krvni tlak

Vsakič ko kaj občutite močno ali pregloboko, se poveča srčni utrip in kri se začne črpati v glavo. Zato je veliko ljudi zardelih v obraz, ko so jezni. Ne le to; ko ste jezni, se spremeni vaše dihanje, postane bolj plitko. Če se vsak dan ali na spološno jezite, to ni zdravo življenje, in tisti, ki so pogosto jezni, imajo neredko težave s krvnim tlakom in drugimi obolenji. To je tudi eno od čustev, ki je človeku prirojeno in sproži odziv boj ali beg.

Jeza sproži tudi čustva, kot so strah, razburjenje in tesnoba, saj nadledvične žleze preplavljajo telo s stresnimi hormoni, kot sta kortizol in adrenalin. V času jeze možgani kri usmerijo stran od prebavil in jo potisnejo proti mišicam, saj se pripravljajo na fizični napor. To vodi v še bolj resno situacijo s povečanjem nevarnosti kapi. Zato se vedno, ko se razjezite, bolj kot je treba, zavedajte, da s tem prizadenete svoje srce in um. Obstaja razlog, zakaj vas ljudje včasih prosijo, da se ne jezite tako močno, saj resnično vpliva na vaše telo.

2. Neskončna razdražljivost

Če se zlahka razjezite, nenehno vplivate na živce v možganih. Jeza tam povzroči poplavo hormonov, ki vključujejo kortizol. Če se razjezite občasno, je to normalno, če pa pogosto, močno vplivate na svoje možgane. Povišani kortizol ubije nevrone v hipokampusu, kjer ustvarjajo spomine.

Prav zaradi tega moč ustvarjanja novih spominov prekine povišani kortizol in zato zavira aktivnost v hipokampusu. Tako ste nagnjeni k pozabljanju na stvari, ker vaši možgani prenehajo ustvarjati nove spomine, in zelo je stresno, da morate pritiskate nanje, naj se spomnijo.

3. Znojenje in tresavica

Dejstvo, da jeza sproži odziv boj ali beg, poskrbi, da se velikokrat spotite, kadar ste jezni. To je zato, ker se telo ne želi pregrevati. Zviša se količina kisika, zaradi česar se lahko tresete ali občutite napetost v mišicah. To lahko vodi v slabost in vam povzroči glavobole.

4. Hiperreakcije

Jeza povzroči stres in strah, zaradi česar se vaše telo nenehno pripravlja na boj. Zmožnost obdelave kompleksnih informacij se zmanjša, kar povzroči neke vrste disociativno fuga stanje. V zvezi z jezo je zelo zapleteno dejstvo, da je nezdrava, če jo hranimo v sebi in tlačimo, hkrati pa je je za nas preveč, če jo pokažemo prav vsakokrat, ko jo občutimo. Vprašanje je, koliko jeze je dobro za nas.

Odgovor je preprost. Vse v prevelikih količinah je za nas slabo. Jeza se spremeni v nezdravo, ko pride v obliki izbruha, popolnega zapiranja vase, eksplozivnega kričanja, izolacije in fizičnega izkazovanja. Če ste tip osebe, ki se zelo razjezi, bo to, da jezo ohranjate v srcu, vplivalo tudi na vaše telo. Kaj morate storiti? Poiščite pomoč in se posvetujte s terapevtom.

5. Večno utrujeni

Jeza nam jemlje energijo, in ko to čustvo pokažemo, je tako fizično kot tudi psihično in duhovno odvajamo še več. Znojimo se, kričimo, vpijemo, se kujamo. Če imate težave z jezo, se večinoma počutite slabo in ste utrujeni ne glede na to, ali jeste zdravo in se gibljete ali ne. Če imate v sebi jezo, jo lahko spustite iz sebe med telovadbo ali aktivnostjo, se prepustite živahnemu teku ali kolesarjenju, tako da bo vaše telo utrujeno, vendar na dober način, in tako običajno iz sebe izlijemo tudi jezo. 
Deli s prijatelji