V vseh razmerah ostanite optimistični

Ne moremo povsem preprečiti, da se nam ne bi dogajalo slabo. Spremenite svoj odziv in omejite stopnjo stresa v življenju.
Fotografija: Odločitev za optimizem lahko izberete v vseh okoliščinah. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Odločitev za optimizem lahko izberete v vseh okoliščinah. FOTO: Guliver/Getty Images

Ne samo v trenutnih okoliščinah, tudi sicer se verjetno večkrat znajdete v položaju, ko vam gre vse narobe. Se tedaj začnete smiliti sami sebi in razmišljati, da vam nikoli nič ne gre in bo samo še slabše, ali vse pripišete slabemu dnevu in greste naprej? Če drži zadnje, ste optimist, kar vam pomaga na vsakem koraku. Psihologi poudarjajo, da so optimisti bolj zdravi, premožnejši in poslovno uspešnejši, raziskave so tudi pokazale, da so ljudje, ki so v svojih dvajsetih letih doživljali pozitivnejša čustva, živeli deset let dlje kot tisti z negativnimi.

Tudi če je vaš kozarec napol prazen in vam je v karanteni hudo, ne obupajte. Držite se nasvetov optimistov, ki pravijo, da lahko spremenite svojo naravnanost, in svet bo za vas lepši ne glede na trenutne okoliščine. Kot optimist se namreč ne rodite. Vaš pogled na življenje ni biološko pogojen. Čeprav ste pesimist, si lahko kadar koli nadenete optimistično preobleko. Samo dovolj časa in truda morate vložiti v spremembo. To seveda zahteva tudi miselni nadzor in osredotočenost na to, kako interpretirate situacije, a vsekakor lahko z namero postanete bolj optimistični.

Prvi korak pri odpravljanju negativnosti je dober spanec. FOTO: Guliver/Getty Images
Prvi korak pri odpravljanju negativnosti je dober spanec. FOTO: Guliver/Getty Images
Začnete lahko tako, da se nehate kritizirati, namesto da si nenehno ponavljate, da so vaša stegna predebela in da ste nesposobni, zato v službi ne napredujete. Pogosto namreč sami sebi ves čas ponavljamo uničujoče misli, ki nas ženejo v pesimizem. Prav tako si s tem zmanjšujemo samozavest in se spravljamo v depresijo. Raje se osredotočite na rešitve in zbrišite negativnost, ki si jo zadajate sami.

Zavedajte se, da težko ostanete dobre volje, če ste z nekom, ki se nenehno pritožuje. Zato takim ljudem jasno povejte, naj nehajo. Osredotočenost na denar je še ena od stvari, opozarjajo psihologi, ki nas pogosto oddaljijo od reči, ki nam prinašajo zadovoljstvo, kot so tesni odnosi, partnerstvo. Denar ne bo zadovoljil vaših čustvenih potreb. Tudi če ga boste imeli dovolj, si ga boste želeli še več. Zato ne hlastajte za njim.

In še praktični nasvet. Pomanjkanje spanja je lahko vzrok za negativnost. Spanje je ključno za zdravo in zadovoljno življenje. Če se spopadate s kronično neprespanostjo, preprosto nimate dovolj energije, da uživate v rečeh, ki vas veselijo. Zato se naspite!

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije