UŠESNO MASLO

V uho nič ostrega

Objavljeno 12. julij 2019 13.23 | Posodobljeno 12. julij 2019 13.38 | Piše: M. M. K.

Ušesno maslo lahko povzroči več težav, od vnetja zunanjega sluhovoda do bolečin v ušesih pri potapljanju; če se nam rado nabira, naj nam ga očisti zdravnik, zlasti pred kopanjem.

Zdravniki odsvetujejo čiščenje s paličicami. FOTOGRAFIJI: Guliver/Getty Images
Ljudje smo po navadi do svojih ušes in sluha precej malomarni, zanje začnemo skrbeti šele ob bolečini ali ko naenkrat ugotovimo, da slabše slišimo ali sploh ne. Najpogostejše težave z ušesi so vnetja in zapore sluhovoda, vnetje hrustanca, šumenje, vrtoglavica ter poškodbe, ki nastanejo zaradi udarcev.
image
GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO Pri hudem vnetju bo zdravnik predpisal antibiotike.

Možni vzroki za vnetje zunanjega sluhovoda so poškodbe, ki jih lahko povzročimo z nepravilnim odstranjevanjem ušesnega masla s palčkami, vžigalicami in nohti. Krive so lahko tudi alergije, toplota ali vlaga, nekatere kožne bolezni, kot so seboroični dermatitis, psoriaza, ekcem ali akne. Vzrok so lahko tudi nekatere sistemske bolezni, na primer sladkorna ali bolezen ščitnice.

Vsekakor moramo biti pazljivi pri vnetju ušesa, ki ga po navadi prepoznamo tako, da nas uho začne boleti. Bolečina je lahko topa, ostra in prebadajoča ali pa občutimo le nelagoden pritisk. Znak, da se vnetje širi, je srbenje ušesa. Ker so lahko bolečine zelo neprijetne in močne, moramo biti pozorni na vsako spremembo, ki bi lahko bila vzrok za vnetje, pravijo zdravniki. Pri odraslih se najpogosteje vname zunanje uho, ki obsega zunanji sluhovod in kožo.
 

Nepravilno čiščenje


Največ težav si povzročimo sami, in to z nepravilnim čiščenjem ušes, pravijo v Medicinskem centru Barsos iz Ljubljane. Najpogostejša napaka je uporaba vatiranih paličic, s katerimi ušesno maslo potisnemo do ušesnega bobna. Vnetje sluhovoda je pogosto povezano tudi z vodo, zato moramo biti na to še bolj pozorni poleti, ko se veliko kopamo v bazenih in morju.

Izguba ušesnega masla je prav tako lahko vzrok za težave z ušesi. Predvsem otroci in mladostniki morajo bolj paziti pri poslušanju preglasne glasbe in ne smejo pretirano uporabljati slušalk.

Tako preveč kot premalo ušesnega masla nam lahko povzroča težave in pušča posledice. »Preveč ušesnega masla povzroči slabši sluh, saj zapira uho, sicer se pa največkrat izloči samo ali pa ga očisti zdravnik, zato ni hujših zapletov. Premalo ušesnega masla povzroči, da je koža brez zaščite, zato postane občutljiva in privlačna za mikrobe.

Če čutite, da slabše slišite, ali imate bolečine v ušesu, nikar ne odlašajte z obiskom zdravnika,« svetujejo v Medicinskem centru Barsos, kjer opravljajo tudi preventivne preglede sluha. Zdravnik bo s preiskavami hitro ugotovil, kaj je z vašim sluhom narobe, in z individualno obravnavo tudi določil najučinkovitejši način zdravljenja. Kot pravijo strokovnjaki iz Barsosa, je način zdravljenja odvisen od tega, kakšni so izvidi oziroma katere težave pokaže pregled.

»Pri hudem vnetju uporabimo antibiotično terapijo. Če je uho le zamašeno, si lahko pomagate tako, da segrevate parafinsko olje in ga po kapljicah dodajate v ušesa, tako bo zdravnik ušesno maslo lažje odstranil.«
Uhlje vsak dan umijemo z vodo in milom, v ušesa pa ne vtikamo nobenih koničastih in ostrih predmetov, s katerimi želimo očistiti maslo.


Svetujejo še, da ste pozorni že na manjše spremembe sluha in da redno skrbite za higieno ušes, le tako boste dolgo in dobro slišali. Ustrezna higiena pomeni, da uhlje vsak dan umijemo z vodo in milom, v ušesa pa ne vtikamo nobenih koničastih in ostrih predmetov, s katerimi želimo očistiti maslo.

Najbolj pravilno je, pravijo strokovnjaki, da ušesno maslo očistimo le v zunanjem sluhovodu, in sicer tako, da si na konec prsta ovijemo mokro vato in z njo obrišemo uhelj. 
Deli s prijatelji