PRIPOROČILA

NIJZ svetuje, kako ravnati, da ne boste imeli trebušnih težav

Črevesne okužbe se kažejo med drugim tudi kot driska, slabost ali bruhanje.
Fotografija: Trenutno je v obravnavi več primerov akutnih črevesnih okužb, ki se kažejo kot driske in bruhanja.  FOTO: Yacobchuk Getty Images, istockphoto
Odpri galerijo
Trenutno je v obravnavi več primerov akutnih črevesnih okužb, ki se kažejo kot driske in bruhanja.  FOTO: Yacobchuk Getty Images, istockphoto

V času odpravljanja posledic poplav je izjemnega pomena preprečevanje črevesnih okužb, saj je tveganje za okužbe zaradi spremenjenih higienskih razmer, pomanjkanja pitne vode, in možnosti onesnaženja in okvar hrane, bistveno povečano.

Črevesne okužbe, ki jih povzročajo številni mikroorganizmi, se kažejo kot driska, slabost, bruhanje, bolečine v trebuhu, splošno slabo počutje, glavobol in povišana temperatura.

Pristojne službe spremljajo stanje na prizadetih območjih. Trenutno je v obravnavi več primerov akutnih črevesnih okužb, ki se kažejo kot driske, bruhanja. Nacionalni Inštitut za javno zdravje RS (NIJZ) ocenjuje, da je oseb s težavami bistveno več, a ne potrebujejo zdravniške obravnave.

image_alt
Previdnost ni odveč. To so ukrepi za preprečevanje nevarnih nalezljivih bolezni

image_alt
Kmetje pozor, poplavljena krma za živali ni ustrezna

Za preprečevanje okužb je ključno izvajanje šestih higienskih ukrepov, priporoča NIJZ.

  1. Poskrbimo za ustrezno higieno rok pred hranjenjem in pripravo hrane. Še posebej smo pozorni na higieno rok pred nego dojenčka ali starostnika. Po uporabi stranišča si roke obvezno umijemo.
  2. Ko čistimo blato, mulj, nosimo zaščitne rokavice, pred hranjenjem si moramo obvezno umiti roke in si jih, če se le da, razkužiti.
  3. Kjer voda ni pitna ali je v veljavi ukrep prekuhavanja, uporabljamo izključno prekuhano ali ustekleničeno vodo za pitje, pripravo hrane, pa tudi pranje surovega sadja in zelenjave, ki ju ne prekuhamo.
  4. Prekuhano vodo ali ustekleničeno nujno uporabimo tudi za pranje zob, vedno pri pripravi hrane za dojenčke, umivanju dojenčkov ali oslabelih oseb.
  5. Odprta živila, zelenjava, poplavljeno s poplavno vodo, ki je prišla iz bližnjih rek, moramo nujno zavreči, saj obstaja velika nevarnost, da so močno kontaminirane z mikroorganizmi, kemikalijami, oz. fizikalnimi delci.
  6. Surovo sadje in zelenjavo, ki ni bila v stiku s poplavno vodo, na področjih, kjer velja ukrep prekuhavanja, obvezno operemo s prekuhano vodo; če to ni možno, pa z ustekleničeno.

Sklad Ivana Krambergerja – pomoč prizadetim v poplavah. FOTO: S. N.
Sklad Ivana Krambergerja – pomoč prizadetim v poplavah. FOTO: S. N.
Posledice poplav v občini Luče FOTO: Blaž Samec
Posledice poplav v občini Luče FOTO: Blaž Samec

Poplave pri Medvodah  FOTO: Voranc Vogel
Poplave pri Medvodah  FOTO: Voranc Vogel

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije