Ukrotimo neurejeno prebavo

Jejmo večkrat na dan, obroki naj bodo manjši; pomembno je, da popijemo dovolj vode in smo aktivni, najbolje vsak dan.
Fotografija: Napihnjenost, vetrovi, zaprtje, driska, boleč želodec so posledica neurejene prebave. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Napihnjenost, vetrovi, zaprtje, driska, boleč želodec so posledica neurejene prebave. FOTO: Guliver/Getty Images

Urejena prebava, ki v najširšem pomenu vključuje procese, ki potekajo v prebavilih oziroma zajema celotno delovanje prebavil, pomeni, da nimamo težav, kot so napihnjenost, vetrovi, zaprtje, driska, tudi boleč želodec, ki so spremljevalci oziroma posledice neurejene prebave. Odpornost organizma in celotnega prebavnega trakta mora biti v tako dobri kondiciji, da ne bo vnetij v telesu in s tem več najrazličnejših parazitov. Hkrati mora biti zadostna prepustnost za hranila, da bo organizem iz njih vsrkal vse pomembne sestavine. Zelo pomembno je, da ima naše telo dovolj energije, da bo sluznica prebavil dovolj prekrvljena, da bodo obrambni in absorpcijski procesi lahko potekali brez težav.


V vsakodnevne obroke vključimo sadje in zelenjavo ter veliko vlaknin. FOTO: Guliver/Getty Images
V vsakodnevne obroke vključimo sadje in zelenjavo ter veliko vlaknin. FOTO: Guliver/Getty Images

Pri ohranjanju tega ravnovesja igra najpomembnejšo vlogo hrana, ki jo uživamo, in tudi način prehranjevanja. Splošni nasvet je, da se hranimo pogosteje z manjšimi obroki, čim bolj se je treba izogibati hrani in pijači, ki draži prebavila, mednje spadajo kava, alkohol, močna zdravila in poživila. Še posebno se moramo izogibati najrazličnejšim nemedicinskim dietam.

Poleg raznovrstne prehrane je dobro poskrbeti za redno gibanje in ohranjati normalno telesno težo. Debelost je namreč za telo stres in povzroča neravnovesja, hitro se lahko pojavijo prebavne težave.

Dovolj hranil

Zdrava, raznolika in uravnotežena prehrana je ključ do zdravja in dobrega počutja. Vsaka celica našega telesa potrebuje dnevno količino ustreznih hranilnih snovi, da bi lahko dobro delovala, pravijo strokovnjaki na nacionalnem portalu zdrave hrane. »S hrano vnašamo makrohranila, kot so beljakovine, zdrave maščobe, ogljikovi hidrati, ter mikrohranila, med katere uvrščamo vitamine in minerale. Prehranski vnos mora pokrivati naše energijske potrebe. Debelosti se najlažje izognemo z uravnoteženo energijsko bilanco: vse vnesene kalorije tudi porabimo. Poleg primerno velikih obrokov je pomembna njihova razporejenost čez dan – naj jih bo vsaj pet. Bodimo pozorni na kulturo hranjenja, čas, ki ga namenimo obroku, ter družbo in okolje, v katerem obroke pojemo,« svetujejo. Pozabiti ne smemo niti za vnos zdravih tekočin, predvsem vode, pijemo še nesladkane čaje in kompote. Naravne sadne in zelenjavne sokove pijemo v majhnih količinah, saj so lahko prebogati s sladkorji.


Če želimo imeti dobro prebavo, nikar ne pretiravajmo z vnosom samo določenih živil ali prevelikih količin hrane. Prehranjujemo se raznovrstno in v vsakodnevne obroke vključimo sadje in zelenjavo in veliko vlaknin. Poskrbimo za dovolj telesne aktivnosti, še svetujejo strokovnjaki: vzemimo si vsak dan vsaj pol ure časa za gibanje, naj bo to tek, hitra hoja ali vsaj sprehod v bližnjem parku in ob zmernem in ustreznem prehranjevanju ne bomo imeli težav zaradi neurejene prebave. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije