NEPRIMERNO

Trije najslabši zajtrki, ki se jim morate izogibati

Le s pravim izborom živil bo najpomembnejši obrok dneva upravičil svoj sloves.
Fotografija: Vsak zajtrk ni dober in zdrav. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Vsak zajtrk ni dober in zdrav. FOTO: Thinkstock

Zajtrk je najpomembnejši obrok dneva. Z njim telo dobi energijo za vse napore, ki ga čakajo v začetem dnevu. Vendar le, če je izbor živil, ki ga sestavljajo, premišljen. Razkrivamo tri zajtrke, ki vam ne bodo zagotovili tistega, kar zjutraj potrebujete.

Sadni sokovi in sadni jogurti

Kupljeni sadni sokovi, čeprav se ponašajo z oznako, da so naravni, vsebujejo veliko sladkorja in umetnih dodatkov. Tak napitek vam bo res hitro zagotovil energijo, a prav tako hitro bo količina te v telesu upadla. Opozoriti gre tudi na dejstvo, da ti napitki ne premorejo visoke prehranske vrednosti. Raje posezite po celih sadežih, ki ob vitaminih in mineralih vsebujejo tudi vlakna, potrebna za dobro prebavo. Z njimi obogatite žitne kosmiče. Enako velja za sadne jogurte, ki vsebujejo veliko dodanega sladkorja. Boljša izbira je običajen jogurt, ki se odlično poda k mešanici izbranih sadežev in kosmičev.

Pekovski izdelki

Različno pecivo, krofi in podobni izdelki, ki so na voljo v pekarnah, so res okusni in hitro nasitijo, a v njih je veliko maščob, sladkorja, soli in drugih dodatkov, zato niso primerni za dober začetek dneva. Ob tem slani pekovski izdelki v organizmu zadržujejo vodo, listnato testo pa je mastno in težko prebavljivo ter organizmu ne dovaja potrebnih hranljivih snovi. Če želite dan začeti s pecivom, izberite takega iz celih žit in ga premažite z maslom ali marmelado.

Izdatni zajtrk

Vključuje pečena jajca s slanino, mastne salame z majonezo in podobne dodatke. Če ne opravljate težaškega fizičnega dela, tako velikega zalogaja energije zjutraj ne potrebujete, hkrati bo z maščobami bogat obrok telo težko prebavilo, višek maščob se bo nalagal v obliki maščobnih tkiv, telo pa ne bo dobilo potrebnih vitaminov in mineralov. Jajca so za zajtrk priporočljiva, a naj bodo kuhana ali pečena na malo maščobe, najbolje pa jih je kombinirati s polnozrnatim kruhom in čajem.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije