KORISTNO

Tri koristne začimbe za pljuča

Obstajajo začimbe, ki izjemno blagodejno vplivajo na dihalne organe.
Fotografija: Česen in ingver pozitivno vplivata na pljuča. FOTO: Ratmaner/Gettyimages
Odpri galerijo
Česen in ingver pozitivno vplivata na pljuča. FOTO: Ratmaner/Gettyimages

Nekatere začimbe s svojim delovanjem pozitivno vplivajo na pljuča, zato so zlasti dobrodošle v prehrani (nekdanjih) kadilcev.

Česen

Je naravni antibiotik z močnim protivnetnim in protirakavim učinkovanjem, sprošča dihalne poti in deluje tudi protiglivično in protivirusno. Alicin, aktivna sestavina, zdravi okužbe dihalnih poti in spodbuja čiščenje pljuč pri kadilcih in nekdanjih kadilcih. Česen oplemeniti okus mnogih jedi, najučinkovitejši pa je surov. Vendar pozor: ni priporočljiv za osebe, ki imajo težave z želodcem in drugimi prebavnimi organi.

Ingver

Ingver krepi odpornost, izboljšuje prebavo, blaži napihnjenost, zaviralno vpliva na vnetne procese v organizmu in spodbuja izločanje strupenih snovi iz pljuč, zato je dobrodošel v prehrani kadilcev in bivših kadilcev.

Poda se v hladne in vroče napitke (čaje, sadne in zelenjavne zmeške) ter druge jedi, vendar njegove korenine dnevno ne bi smel zaužiti več kot približno dva centimetra. Če niste prepričani o varni količini, se, preden ga umestite na jedilnik, posvetujte z zdravnikom ali prehranskim strokovnjakom.

Kurkuma

Kurkumo lahko uživate v obliki prahu ali sveže korenine. Več študij je pokazalo, da lahko ta začimba izboljša delovanje pljuč in spodbuja njihovo čiščenje. Hkrati varuje pred boleznimi dihalnih poti, najučinkovitejša pa je v kombinaciji s črnim poprom in dobrodošla v omakah, sadnih ali zelenjavnih zmeških ali v tako imenovanem zlatem mleku, katerega osnovna sestavina je.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije