MIČNA

To se zgodi z vašimi možgani in telesom, če delate več kot 40 ur na teden

Dolgi delovni čas nekaterih zaposlenih pri Twitterju dviga veliko prahu, vendar raziskave kažejo, da povečana količina dela sploh ni koristna. Pravzaprav ima velike slabosti.
Fotografija: Ženski obraz
Odpri galerijo
Ženski obraz

Delajte dovolj dolgo in sčasoma se boste soočili s splošnim pritiskom, da morate delati dlje in narediti več.

Elon Musk, najbogatejši človek na svetu in novi izvršni direktor Twitterja, je ta teden prišel na naslovnice časopisov, saj so vodje Twitterja nekaterim zaposlenim naročili, naj delajo 12-urne izmene sedem dni na teden, da bi izpolnili Muskove nove novembrske cilje za podjetje.

Musk je že dolgo zagovornik trdega dela zunaj delovnega časa.

Leta 2018, ko ga je nekdo vprašal, koliko ur dela na teden je potrebnih, da spremenimo svet, je Musk na twitterju odgovoril, da se to »razlikuje glede na osebo, vendar približno 80 ur, včasih pa celo več kot 100«.

Ni edini izvršni direktor, ki verjame, da so za dobro opravljeno delo potrebne nadure: študija s Harvarda, ki je spremljala 27 izvršnih direktorjev, je pokazala, da so delali povprečno 62,5 ure na teden.

Na žalost tudi veliko drugih direktorjev dela več ur. Gallupova anketa je pokazala, da polovica vseh zaposlenih v ZDA s polnim delovnim časom pravi, da običajno delajo več kot 40 ur na teden, 18 odstotkov pa, da delajo več kot 60 ur na teden.

Lani so mlajši analitiki pri Goldman Sachsu opravili anketo o svojih delovnih urah in delovnih pogojih ter ugotovili, da delajo 95 ur na teden.

Kot je v anketi zapisal neki anonimni mlajši bankir: »Nekoč nisem jedel, nisme se tuširal ali počel ničesar drugega, kot le delal od jutra do polnoči.«

Toda raziskave kažejo, da dodatne ure dela dejansko ne bodo vplivale na vašo učinkovitost, ampak bodo vašemu telesu zagotovo povzročile dolgoročno škodo.

TUKAJ preberite, kaj se dejansko zgodi z vašim telesom in možgani, kadar delate več kot 40 ur na teden.

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas