EREKCIJA

Težave z erekcijo

Z zdravim življenjem moški ne skrbijo le za svojo telesno težo, ampak tudi dobro spolno zdravje: penis lahko odpove zaradi psihičnih težav, ki so posledica stresa in strahov, vzrok pa je lahko tudi organski.
Fotografija: Z erektilno disfunkcijo se največkrat srečujejo starejši.
Odpri galerijo
Z erektilno disfunkcijo se največkrat srečujejo starejši.

V življenju večine moških menda ni hujšega občutka, kot so težave z erekcijo. "Ah, samo malo utrujen sem zaradi napornega dela v službi," so prve besede, namenjene njihovim boljšim polovicam, ko se začnejo soočati z omenjeno težavo. Morda je sprva res največji problem prav stres, saj težava potem, ko si moški uredi bolj umirjeno življenje, počasi izgine. A velikokrat se izkaže, da je treba v življenju spremeniti še precej več. In prav zato se je treba, ko penis odpove, najprej odpraviti k zdravniku. Naj vas nikar ne premaga strah oziroma sram o teh težavah govoriti zdravniku: ne nazadnje niste prvi, ki je to doživel. Poleg tega boste tako obveščeni o vseh možnostih zdravljenja; ne naročajte različnih pripravkov oziroma tablet na spletu, ki obljubljajo čudeže, saj nikoli ne veste, kaj boste dobili. Poleg tega se je treba odkrito pogovoriti s partnerico: mnogi pari se skupaj soočajo s težavami, ki jih prinaša motnja erekcije. Tako je laže za oba, ne nazadnje je to skupna težava para.
Z erektilno disfunkcijo se največkrat srečujejo starejši.
Z erektilno disfunkcijo se največkrat srečujejo starejši.

Pri zdravniku boste morda ugotovili, da so težave z erekcijo, kot so konec lanskega leta ugotavljali ameriški strokovnjaki, prvi znak, da zbolevate za srčno-žilnimi boleznimi. Vzroki za erektilno disfunkcijo pa tudi srčno-žilne bolezni so namreč zelo podobni. Poleg starosti so to kajenje, debelost in tudi sladkorna bolezen. Zato velja opozoriti, da zase in za svojega korenjaka še vedno lahko naredite največ, če živite zdravo. Da pazite na prehrano in se ne polenite ter obtičite na kavču pred televizijo.

Strah pred neuspehom

Čeprav ne boli, moški težave z erekcijo pogosto doživljajo kot nekaj, kar ogroža njihovo moškost. V starosti do 40 let ima motnjo erekcije desetina, po 40. letu pa je številka bistveno višja. Največ težav z erekcijo imajo sicer starejši, ki imajo več kot 60 let. Če se težave stopnjujejo iz meseca v mesec, pa v ozadju najverjetneje tiči organski vzrok, ta je kriv za 80 ali celo 90 odstotkov težav z erekcijo. "Pacienta, ki ima težave z erekcijo, vedno vprašamo, ali kadi, pije. Akt erekcije je sestavljen iz dveh delov, iz živčne, nevrogene komponente in žilne, vaskularne. Alkohol in tobak uničujeta notranjo stran ožilja, kar privede do težav. Zdrav način življenja je zato vsekakor potreben," nam je razložil urolog prim. asist. mag. Igor Bizjak, dr. med.

Torej se je treba najprej odreči cigaretam in alkoholu. Preveriti je treba tudi zdravila, ki bi lahko vplivala na erekcijo. Če pa ne pomaga niti sprememba načina življenja, sledi zdravljenje, najprej tablete, injekcije in na koncu operacija.
Zdravo se prehranjujte in ne lenarite, če želite dobro vplivati na svojega korenjaka. FOTOGRAFIJE: Guliver/Thinkstock
Zdravo se prehranjujte in ne lenarite, če želite dobro vplivati na svojega korenjaka. FOTOGRAFIJE: Guliver/Thinkstock

Seveda je treba preveriti tudi psihične dejavnike. Največkrat gre namreč za vsakodnevni stres, utrujenost in tudi strah pred neuspehom. Vse to spodbuja aktivacijo simpatičnega vegetativnega živčnega sistema, ki direktno inhibira erekcijo. Moški povezujejo uspešnost v postelji s svojo samopodobo in nezadovoljiva spolnost je lahko v partnerski zvezi hud spodrsljaj. Strah pred neuspešno penetracijo slabo erekcijo še dodatno zavre, pojasnjujejo urologi.

Samo tableta še ne reši težav

Ko govorimo o zdravljenju erektilne disfunkcije, prav vsak najprej pomisli na tiste čudežne modre tabletke. Predstave o tem, kako delujejo, so velikokrat povsem zgrešene. Če ste mislili, da lahko kot v kakšnem hollywoodskem filmu po zaužitju tablete dosežete nekajurno erekcijo, zaradi česar bi lahko zašli v nerodne položaje, se motite.

Na trgu namreč obstajata dve vrst tablet, in sicer t. i. kratkotrajno in dolgotrajno delujoče. Prve je treba vzeti uro pred spolnim odnosom. Moški ima nato v eni uri možnost za erekcijo. Seveda tableta ne bo prav nič pomagala, če ne boste imeli želje po seksu. Erekcija namreč ne bo prišla kar sama. Pri drugih vrstah tablet, ki jih kličejo tudi vikend tablete, pa je bistvo to, da držijo 36 ur. Ravno zato jih večina vzame v petek, da se lahko čez vikend, ko niso obremenjeni s službo in drugimi obveznostmi, predajo posteljnim užitkom. Tako kot pri kratkotrajno delujočih tabletah tudi v tem primeru velja, da mora moški imeti željo po spolnem odnosu. Pa seveda denar, saj tablet ne financira zdravstvena zavarovalnica. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije