Tek pomlajuje

Aerobna vadba učinkovito pospešuje regeneracijo matičnih celic miši, je pokazala raziskava.
Fotografija: Bodite aktivni vse življenje, tudi v starosti. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Bodite aktivni vse življenje, tudi v starosti. FOTO: Guliver/Getty Images

S staranjem izgubljamo mišično maso, viša se tveganje bolezni srca in ožilja, demence, slabše deluje imunski sistem, bolj postajamo nagnjeni k poškodbam, tudi zato smo vse bolj previdni in se vse manj gibamo. A raziskave so že pokazale, da lahko vadba upočasni ta degenerativni proces, raziskava (objavljena v Nature), ki so jo opravili na miših, pa namiguje celo na možnost, da gibanje spodbuja nasproten proces na matičnih celicah, vključenih v regeneracijo tkiva, torej pomlajuje. Tek, plavanje, kolesarjenje in druge aerobne aktivnosti lahko pomagajo starejšim, da si njihove matične celice opomorejo prav tako hitro kot pri mlajših.

Namesto z avtom se peljite v službo s kolesom, izognili se boste gneči in se obenem pomladili. FOTO: Guliver/Getty Images
Namesto z avtom se peljite v službo s kolesom, izognili se boste gneči in se obenem pomladili. FOTO: Guliver/Getty Images
Raziskovalci že dlje vedo, da gibanje koristi zdravju, saj daljša obdobje, ki ga preživimo brez bolezni. Vendar pa je to odkritje drugačno od vsega, kar smo vedeli doslej, pravi soavtor študije dr. Thomas Rando, nevrolog z univerze Stanford. »To je tako, kot bi imeli osebo, ki je že ostarela in ima nekatere bolezni, potem pa se proces obrne in se oseba vrne na začetno stanje,« pravi.

Raziskava namreč kaže, da lahko aerobna vadba privede do tega, da se starejše celice začnejo vesti kot mlajše in celo prevzamejo njihove značilnosti. Znanstveniki so spremljali mlajše in starejše miši, za tri tedne so jim omogočili dostop do vrtečega se kolesca. Potem so s testi analizirali, kako reagirajo njihove matične celice in mišično tkivo. Primerjali so miši, ki so tekle, s tistimi, ki se niso gibale, ker za to niso imele priložnosti. V tednu dni so mlade in stare miši, ki so imele možnost teka, vzpostavile rutino, vsako noč so tekle 10 oziroma 4,9 kilometra.


Človeški ekvivalent temu bi bila redna aerobna vadba, torej tek, plavanje, kolesarjenje. Po treh tednih gibanja so miši prestavili v kletke, potem pa so jim poškodovali določene mišice in analizirali, kako se obnavlja poškodovano tkivo. Poleg tega so transplantirali mišične matične celice starih miši v poškodovane miši, da bi opazovali, kako celice funkcionirajo. Mišične matične celice starejših miši, ki so se gibale, so se obnašale kot celice mlajših, hitrejše je bilo tudi okrevanje mišičnega tkiva.

»Aktivne, starejše miši niso proizvajale več mišičnih matičnih celic, vadba je na obstoječe stare celice vplivala pomlajevalno,« pravi Rando. A pozor: vse blagodati so izginile že teden dni potem, ko so miši prenehale aktivnost, kar kaže, da je vzrok pomlajevanja pravzaprav vpliv redne vadbe. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije