POZOR

Tega v kombinaciji z antibiotiki ne smete jesti

Kadar z antibiotiki premagujete bakterijsko okužbo, na jedilnik umestite jogurt, kislo zelje in zeleno zelenjavo, izogibajte pa se alkoholu.
Fotografija: V kombinaciji z antibiotiki so dobrodošla probiotična živila. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
V kombinaciji z antibiotiki so dobrodošla probiotična živila. FOTO: Thinkstock

Za premagovanje bakterijskih okužb zdravnik predpiše antibiotike. A ti ne razlikujejo med slabimi in dobrimi črevesnimi bakterijami ter pomorijo tudi te, kar vodi v spremenjeno ravnotežje mikroorganizmov v prebavilih in do drugih neprijetnih stranskih učinkov.

Zakaj je pomembno zdravo ravnovesje črevesne flore?

V prebavnem sistemu se nahaja na bilijone bakterij, ki skrbijo za dobro prebavo, odpornost in zdravje na sploh. Med njimi so tako dobre kot slabe, vendar prevladujejo prve in vlada zdravo ravnovesje. Kadar je to spremenjeno in se preveč namnožijo slabe, govorimo o porušeni črevesni flori. Vzroki za to so različni: pretirano uživanje alkohola, neprimerna prehrana in jemanje antibiotikov.

Kako antibiotiki vplivajo na prebavo

Antibiotiki na bakterije delujejo neselektivno, kar pomeni, da zavirajo tudi delovanje dobrih, kar se začne že v ustni votlini. Pogosti stranski učinki jemanja teh zdravil so zaprtje, driska, bruhanje ter glivične okužbe. Ob jemanju antibiotikov je zato organizmu dobro dovajati probiotike. Ti so bogato zastopani v fermentiranih živilih: jogurtu, kefirju, kislih kumarah, kislem zelju, na voljo so tudi v obliki prehranskih dopolnil.  

Pomembno je tudi, kdaj

Pri tem je pomemben tudi čas uživanja probiotičnih živil. Priporočljivo jih je zaužiti približno tri ure po antibiotiku in tako preprečiti, da bi ta vplival na dobre bakterije. Da bi se črevesna flora povsem obnovila, je probiotike treba uživati še teden ali dva po zaključku terapije s predpisanimi zdravili.

Živila, ki z antibiotiki niso dobra kombinacija

Tako kot obstajajo živila, ki jih je ob antibiotikih priporočljivo jesti, so na drugi strani taka, ki skupaj z njimi ne tvorijo dobre kombinacije. V prvi vrsti je tu alkohol, saj ovira delovanje zdravilnih učinkovin. Sledijo močno kisla živila, kot so sokovi iz citrusov, gazirane pijače in tudi čokolada. Vsi ti manjšajo učinkovitost antibiotikov, prav tako njihovo absorpcijo v telesu omejujeta tudi kalcij in magnezij, zato v času zdravljenja prehranska dopolnila s tema mineraloma niso priporočljiva.

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas