MASAŽA

Storimo nekaj zase: dotik sprošča telo in um

Masaža vpliva na vsak del našega telesa; sprošča mišice, spodbudi krvni in limfni obtok, veča koncentracijo.
Fotografija: Masaža blagodejno vpliva na splošno počutje. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Masaža blagodejno vpliva na splošno počutje. FOTO: Guliver/Getty Images

Nekateri svojo meditacijo najdejo v vožnji s kolesom, hoji, igranju tenisa, nekateri v ležanju v travi. Pri učinkovitem sproščanju telesa in uma lahko vsak dan uporabljamo avtogeni trening, meditacijo, jogo, s čimer ohranjamo notranji mir.

Poleg najrazličnejših tehnik sproščanja, kot so dihalne vaje, mišično sproščanje in vizualizacija pomirjajočega kraja, za sprostitev mnogi priporočajo masažo. Kot pravi Alenka Ajnik, lastnica Vital centra iz Ljubljane, je znanstveno dokazano, da masaža vrača hormonalno ravnovesje. »Zmanjšuje raven hormona kortizola, ki povzroča stres, uravnava izločanje hormona melatonina, ki je ključen za uravnavanje spanca, spodbudi možgane, da proizvajajo endorfine, naravne telesne zatiralce bolečine. Torej, vrata do nebes so na široko odprta … če vsaj nekaj storimo zase.« Svetuje, da bi si morali vsak dan vzeti najmanj pol ure. »To pomeni, da v tem času ne obstaja zunanji svet, otroci, kuhanje, hišna opravila, ampak ta čas namenimo sebi.« To lahko počnemo na različne načine, pravi sogovornica, izberimo dejavnost, ki nas sprošča in pomirja. Svetuje vsaj enourni sprehod vsak dan, v katerega ni všteta hoja v službo, čeprav je tudi ta zelo dobrodošla.

Različne masaže

Poznamo veliko masaž; terapevtsko, sprostitveno, športno in številne druge. Izberimo tisto, ki je za nas v določenem trenutku najbolj primerna. Kot pravi Ajnikova, si v njihovem centru prizadevajo, da je vsakdo, ki pride k njim, sproščen, neobremenjen, lažji in brez bolečin, ko odhaja. »Pri nas so na izbiro sproščujoča ali terapevtska masaža hrbta, masaža celega telesa, masaža obraza, točkovna masaža nog in rok, terapevtski razteg telesa in fascialno sproščanje, vibracija energije pa vas popelje v globok občutek sprostitve.« Poleg naštetega lahko pridete do popolnega sproščanja s pomočjo infrardeče kabine, t. i. space tunela oziroma komore z infrardečo svetlobo, strojne limfne drenaže ali kolarija, terapije s kolagenskimi žarnicami.

Individualni pristop

»Kaj komu priporočati, lahko svetujemo po individualnem pogovoru,« pravi Ajnikova. Dodaja, da se je treba z vsakim, ki utrujen išče načine sprostitve, najprej temeljito pogovoriti in potem s terapevtom poiskati optimalno rešitev, ki bo res učinkovala. »Če nekoga boli hrbtenica, so vsekakor primerne terapevtska masaža hrbtenice, masaža prožilnih točk in masaža nog. Kar 95 odstotkov težav izhaja iz okončin, bolečina v hrbtenici pa je le posledica,« pravi sogovornica. Bolečine v hrbtenici so eden najpogostejših vzrokov za slabo počutje, zato je pomembno, da vaje, predvsem raztezne, izvajamo tudi doma in preprečujemo, da se težave ponovijo. Pri tem je, pravi Ajnikova, pomembno, da človek spremeni držo in slabe navade ter pripomore k temu, da se težave ne ponavljajo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije