SLABO

Stomatologi opozarjajo, da veganska hrana škoduje zobem

Veganstvo in vegetarijanstvo sta v porastu, stomatologi pa opozarjajo na nekatera dejstva.
Fotografija: Prehrana, ki izključuje živila živalskega izvora, za zobe ni vedno primerna. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Prehrana, ki izključuje živila živalskega izvora, za zobe ni vedno primerna. FOTO: Thinkstock

Vse več je ljudi, ki se odločajo za vegansko ali vegetarijansko prehrano, stomatologi pa opozarjajo, da nista najboljša izbira z vidika zdravja zob. Zlasti v veganski prehrani namreč pogosto primanjkuje beljakovin in kalcija, ki so nepogrešljivi za zdrave zobe.

Več minusov

Mervyn Druian iz londonskega centra za kozmetično stomatologijo trdi, da ugotavljajo občuten porast pacientov, katerim zobje propadajo zaradi odrekanja nekaterim živilom. A to ni edini razlog za težave z zdravjem ustne votline. Druianova pravi, da vegani in vegetarijanci pogosto jedo več slaščic in škrobnatih jedi, ki na zobeh tvorijo oblogo, v kateri se množijo zobni sklenini škodljive bakterije. Tu so še večje količine kislin iz sadja, ki negativno vplivajo na sklenino in dlesni.

Ogrožene sklenina in dlesni

»S porastom veganstva in vegetarijanstva je vse več ljudi s kariesom in erozijo dlesni. Ne gre torej zgolj za pomanjkanje hranljivih snovi, temveč tudi za živila, s katerimi vegani in vegetarijanci nadomeščajo tista živalskega porekla in ob neprimerni higieni negativno vplivajo na zdravje zob ter dlesni,« je povedala Druianova za Daily Mail.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije