PRIJATELJI KOŽE

Štirje spomladanski zavezniki mladostne polti

Korenje, borovnice, špinača in paradižnik skrbijo za lep ter mladosten videz.
Fotografija: Paradižnik, korenje ter špinača skrbijo za lepo in gladko polt. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Paradižnik, korenje ter špinača skrbijo za lepo in gladko polt. FOTO: Thinkstock

Po dolgi zimi vsi komaj čakamo prvo sezonsko zelenjavo, ki nas pozdravlja s stojnic tržnic ter polic v trgovinah s sadjem in z zelenjavo. Sveži plodovi narave, ki so zrasli v bogati zemlji ter bili deležni zvrhane mere sončnih žarkov, so polni vitaminov, mineralov ter drugih telesu prijaznih snovi, ki imajo tudi na polt resnično čudežni vpliv. Katerih na pozno spomladanskih jedilnikih ne sme manjkati?

Korenje

To je s karotenoidi bogata zelenjava. Med njimi je na prvem mestu betakaroten, ki se v telesu pretvori v vitamin A in kožo varuje pred vplivom sončnih žarkov ter prostih radikalov. Oboje povzroča prehitro staranje.

Špinača in druga zelena zelenjava

Zeleni listki v sebi skrivajo veliko vitamina C, ki spodbuja nastajanje kolagena v koži, hkrati pa deluje kot antioksidant. V eni od izvedenih študij se je izkazalo, da je z rednim dnevnim vnosom 180 miligramov vitamina C v štirih tednih mogoče antioksidativno aktivnost v organizmu povečati za 37 odstotkov. V drugi, na Japonskem izvedeni raziskavi, v kateri je sodelovalo 700 žensk, pa so strokovnjaki dokazali, da je pri tistih, ki redno uživajo zeleno in oranžno zelenjavo, veliko manj gub kot pri ženskah, ki teh ne umeščajo na jedilnike. 

Paradižnik

Pri nas sicer še ne zori, v toplejših krajih pa je že na voljo letošnji, ki se ponaša s številnimi pozitivnimi učinki na lepoto in zdravje. Predvsem po zaslugi v njem prisotnega likopena, ki zmanjšuje tveganje za srčne bolezni, možgansko kap in za nekatere oblike raka. Raziskave so prav tako dokazale, da likopen polt varuje pred sončnimi žarki. Ti veljajo za največje krivce za prezgodnje staranje. V eni od njih so strokovnjaki opazili, da se je pri ženskah, ki so redno uživale hrano z velikim deležem likopena, v 15 tednih zmanjšala globina gub. Paradižniki so sicer učinkovitejši kuhani kot surovi, saj z dodatkom olja telo lažje absorbira v njih prisoten likopen.

Borovnice

Modre kroglice so še en dar narave, ki skrbi za lepo polt. Telesu namreč dovajajo veliko vitamina C, E in antioksidantov, ki skrbijo za zaščito kože pred zunanjimi vplivi, zlasti sončnih žarkov, ob tem pa zavirajo pojav neenakomerne pigmentacije in ohranjajo lepo ter mladostno polt.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije