NADLEŽNO

Štiri skupine ljudi, ki jih komarji obožujejo

So posamezniki, ki so za te žuželke prav posebej mamljivi.
Fotografija: Nosečnice, fizično aktivni in tisti s krvno skupino 0 komarjem najbolj dišijo. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Nosečnice, fizično aktivni in tisti s krvno skupino 0 komarjem najbolj dišijo. FOTO: Thinkstock

Komarji svoje žrtve premišljeno izbirajo in tiste, ki so zanje najmamljivejše, zaznajo na izjemno dolge razdalje. »Nobenega dvoma ni, da so nekateri posamezniki za komarje privlačnejši,« je povedal entomolog Joseph M. Conlon in nanizal štiri skupine, ki jim prav posebej dišijo.

Nosečnice

Za samice komarjev, ki se hranijo s človeško krvjo, je privlačen ogljikov dioksid, ki nastaja med dihanjem. Zaznajo ga s posebnimi receptorji. In zakaj ravno nosečnice? Te zlasti v kasnejšem obdobju nosečnosti, nekje po 28. tednu, z dihanjem izločajo več ogljikovega dioksida. V povprečju za 21 odstotkov več v primerjavi z ženskami, ki niso noseče.

V študiji, katere rezultate so leta 2002 objavili v publikaciji The Lancet, je bilo dokazano, da so ženske v pozni nosečnosti pritegnile dvakrat več komarjev od drugih. »Zasluga za to gre ogljikovemu dioksidu in tudi drugim vonjem, ki jih oddajajo in s katerimi privlačijo mrčes,« je povedala Laura Harrington, profesorica na oddelku entomologije (vede o žuželkah) z univerze Cornell.

Ljudje, ki telovadijo

Komarji postanejo posebej agresivni, kadar zaznajo nekoga, ki je tekel, dvigoval uteži ali se ukvarjal s katero drugo telesno dejavnostjo. Privlači jih namreč mlečna kislina, ki se med vadbo sprošča v mišicah in jo je mogoče zaznati v vonju znoja. »Tudi temperatura telesa pri tem igra pomembno vlogo, saj komarje privlači toplota, katere vir je telo,« je pojasnil Conlon.

Ljudje, ki pogosto pijejo alkohol

Moški, ki pijejo pivo, so za komarje privlačnejši od onih, ki pijejo vodo, je dokazala študija, izvedena na Japonskem. Strokovnjaki domnevajo, da alkohol povzroča porast temperature v telesu, kar je pravi magnet za komarje.

Ljudje s krvno skupino 0

Ti so za komarje mamljivejši od posameznikov z drugimi krvnimi skupinami, so zapisali v publikaciji Journal of Medical Entomology. Verjetnost, da bo komar za svojo žrtev izbral nekoga s krvno skupino 0, je kar za 83 odstotkov večja v primerjavi s tistimi s krvno skupino A, ki komarjem najmanj diši.

»Zdi se, da ljudje s krvno skupino 0 oddajajo posebne vonje, ki se komarjem zdijo najprivlačnejši,« je pojasnil Conlon. Na srečo pa je pri ljudeh s to krvno skupino najmanjša verjetnost, da bodo zboleli za smrtonosno obliko malarije, bolezni, ki jo prenašajo prav komarji, so dokazali japonski strokovnjaki.

Nekateri imajo naravno zaščito

Znanstveniki z visoke šole za higieno in tropsko medicino v Londonu so dokazali, da veliko vlogo pri privlačnosti za komarje igra tudi genetika. Kot zatrjujejo, nekateri posamezniki proizvajajo naravno sredstvo proti komarjem, za kar je zaslužna genetika. Kateri gen natančno in zakaj deluje kot repelent, pa še niso dokazali.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije