Predstavitvena informacija

Ste že zmanjšali količino zaužitega sladkorja?

Objavljeno 16. september 2019 10.29 | Posodobljeno 16. september 2019 10.29 | Piše: P. I.

Ste vedeli, da slovenski mladostniki povprečno zaužijejo kar 185 g sladkorja dnevno, kar je 8-krat več od priporočene dnevne vsebine (25 g na dan)?* V Sparu so se zato odločili, da pomagajo številko obrniti na bolje. Do zdaj so prihranili že kar 49 ton sladkorja.

Ste že zmanjšali količino zaužitega sladkorja?
FOTO: SPAR Slovenija
V Sloveniji zaužijemo preveč sladkorja. Spar je že ukrepal.

Podatek, da slovenski mladoletniki na dan zaužijejo kar do 185 g sladkorja, je skrb zbujajoč.* V Sparu so se v skrbi za javno zdravje odločili ukrepati. Sprejeli so pomembno zavezo – spreminjati vsebnost sladkorja.

Izbranim izdelkom lastnih blagovnih znamk SPAR so v sodelovanju s strokovnjaki in dobavitelji spremenili vsebnost dodanega sladkorja. Recepture so spremenili skrbno, zato spremenjene vsebnosti sladkorja v priljubljenih izdelkih sploh ne boste opazili. Prepoznavni okus pijač, jogurtov, slaščic in sladic ostaja skoraj enak!
 

Nova zaveza: prihraniti 80 ton sladkorja do konca leta 2020

Slovenci smo s Sparovimi izdelki s spremenjeno vsebnostjo sladkorja do zdaj pojedli kar 49 ton sladkorja manj. Nov cilj pa je še višji – do konca leta 2020 želijo prihraniti kar 80 TON sladkorja! 
 

Belemu sladkorju se izognite tudi sami

Sladkorju, dodanemu različnim živilom, se včasih težko izognemo, saj je pogosto dobro skrit. Lahko pa poskrbimo, da ga v domači kuhinji uporabljamo čim manj. Poskrbimo, da npr. ne sladkamo kave ali čaja, za »sladico« raje pojejmo kos sadja in uporabljajmo alternative belemu sladkorju.

Alternative belemu sladkorju so lahko rižev, javorjev ali agavin sirup, med, kokosov, rjavi trsni ali brezov sladkor ter naravno sladilo eritritol. V Sparu so vam na voljo prav vsi našteti izdelki.

In ne pozabite – za zdrav življenjski slog sta poleg pestre in uravnotežene prehrane pomembna tudi redno gibanje in pitje zadostne količine vode (vsaj 2 litra na dan iz vseh virov).


Pridružite se Sparovi zavezi in zaživite z manj sladkorja!

 


*Raziskave Nacionalnega inštituta za javno zdravje in priporočila Svetovne zdravstvene organizacije (WHO)
Deli s prijatelji