Predstavitvena informacija

Sodobni trendi za dober ugriz tudi v tretjem življenjskem obdobju

Na vprašanje, kaj je ob izgubi stalnih zob največja ovira, večina ljudi odgovori, da je to omejenost pri uživanju nekatere hrane.
Fotografija: Z zobnimi vsadki boste lahko spet jedli vse vrste hrane in se samozavestno smejali − v vseh obdobjih življenja. FOTO: Dentalia
Odpri galerijo
Z zobnimi vsadki boste lahko spet jedli vse vrste hrane in se samozavestno smejali − v vseh obdobjih življenja. FOTO: Dentalia


Mnogi se začnejo izogibati določenim živilom oziroma se začnejo prehranjevati z mehkejšo hrano. To povratno vpliva na njihovo počutje in splošno zdravstveno stanje. Zakaj? Večina zdrave hrane ima namreč trdnejšo strukturo in zahteva dober ugriz. Medtem ko je mehkejša in bolj krhka večinoma predelana, industrijska, obogatena s sladkorjem in konzervansi. 
Pa vendar ni treba, da bi zaradi delne ali popolne brezzobosti trpela kakovost vašega življenja. Obstaja veliko učinkovitih možnosti, s katerimi si lahko pomagamo, in ena od njih so tudi zobni vsadki. Zobni vsadki veljajo za eno najbolj učinkovitih, varnih in funkcionalnih možnosti za zdravljenje delne ali popolne brezzobosti. Tako boste lahko spet jedli popolnoma vse vrste hrane in se samozavestno smejali − v vseh obdobjih življenja.


Kaj storiti, če ostanemo brez enega, več ali celo vseh zob?
Kot pove mag. David Debevc, dr. med., dr. dent. med., specialist maksilofacialne kirurgije in otorinolaringologije, so rešitev za izgubljene zobe snemne in fiksne protetične rešitve: »Nadomeščanje zob z vsadki postaja vse bolj sodoben način, z dobro uspešnostjo in zanemarljivimi pooperativnimi zapleti, zato je razumljivo, da se jih čedalje več odloča za tovrstno zdravljenje.« Na to, kaj navadno vpliva na izgubo enega ali več zob, strokovnjak odgovarja, da je to večinoma odvisno od naše starosti. Kot pravi, je treba v mladosti zobe odstraniti zaradi obsežnega kariesa in neuspešnega koreninskega zdravljenja, pri starostnikih pa je najpogostejši vzrok parodontalna bolezen, zaradi katere so prizadeta obzobna tkiva, zobje pa se začnejo majati. Poleg tega na zdravje zob in ustne votline vplivajo tudi nekatere bolezni, kot so diabetes ter bolezni srca in ožilja, pa tudi nekatera zdravila, denimo steroidi in kemoterapevtiki. 

Vstavitev zobnih vsadkov je hitra in neboleča 
Tisti, ki mislijo, da je vstavitev zobnih vsadkov dolgotrajen in boleč postopek, se zelo motijo. Mag. David Debevc pove, da vstavitev enega ali dveh vsadkov traja toliko časa, kot ga zobozdravnik potrebuje za izdelavo zahtevne kompozitne zalivke. Poseg tudi ni boleč, le pri vstavitvah več vsadkov ali časovno zamudnih kostnih dograditvah je lahko nekoliko neprijeten, saj morajo usta ves čas ostati odprta. Proces zraščanja vsadka in kosti (osteointegracija) traja približno tri do štiri mesece, pri kostnih dograditvah pa približno pol leta. Strokovnjak pojasni, da v tem času vsadkov načeloma ne obremenjujemo s protetičnimi kronami, izjema so le posamezni zobje, ki so na zelo vidnih mestih (na primer zgornji sekalci). »Tudi tehnika 'all on four' nam omogoča takojšnjo oskrbo, saj na štiri vstavljene vsadke le privijačimo totalno protezo. Tako pacienti še isti dan dobijo vse zobe. Vendar pa moram poudariti, da ta tehnika ni primerna za vsakogar. O tem se pogovorimo, ko opravimo podrobno analizo stanja v ustih,« pojasni mag. David Debevc, dr. med., dr. dent. med.

Temu, kako pacientom zagotoviti karseda prijetno izkušnjo ob vstavitvi zobnih vsadkov, se veliko posvečajo tudi v podjetju Dentalia, kjer zastopajo zobne vsadke švicarskega podjetja Straumann Group. Kot pojasni Janja Debeljak, si v podjetju Straumann Group, ki je vodilno v svetu na področju zobne implantologije, ves čas prizadevajo pacientom zagotoviti kar najboljšo izkušnjo, zato ves čas izboljšujejo in razvijajo nove tehnike in materiale. »SLActive®, Roxolid® in Straumann® PURE Ceramic je le nekaj Straumannovih inovacij, s katerimi zelo skrajšamo čas terapije, postopek vstavitve zobnih vsadkov pa je minimalno invaziven in boleč,« pove Janja Debeljak. 

Poseg vstavitve vsadkov je neboleč, le v določenih primerih je lahko nekoliko neprijeten. FOTO: Dentalia
Poseg vstavitve vsadkov je neboleč, le v določenih primerih je lahko nekoliko neprijeten. FOTO: Dentalia

Elegantna rešitev za popolno brezzobost
S popolno brezzobostjo imajo težave predvsem ljudje od 50. let naprej. Pogosto lahko starejše slišimo, ko tarnajo, da se nikakor ne morejo navaditi na protezo, da jih tišči in da z njo ne morejo normalno jesti. Sodobni načini zdravljenja ljudem tudi v zrelih letih zagotavljajo visoko kakovost življenja. Gre za tako imenovane implantatno podprte proteze, ki jih sidramo na zobne vsadke. Kot pove mag. David Debevc, lahko to protezo še vedno odstranimo iz ust, saj je le nataknjena na nadgradnje na vsadkih. »Človek lahko samozavestno grize, brez strahu, da bi proteza izpadla. Za izdelavo implantatno podprte proteze moramo v spodnjo čeljust vstaviti dva vsadka, v zgornjo pa štiri. Ker je protezo mogoče odstraniti iz ust, je boljša tudi higiena okoli vsadkov,« pojasnjuje mag. David Debevc. Strokovnjak še dodaja, da za tiste, ki si proteze ne želijo odstranjevati, obstaja tudi fiksna rešitev. Za izdelavo te vrste proteze je treba v vsako čeljust vstaviti po vsaj štiri zobne vsadke. 

Ko gre za dentalno zdravje naj bo kakovost absolutno na prvem mestu
Zaradi stanja v slovenskem javnem zobozdravstvu ljudje iščejo različne rešitve. Med drugim na zdravljenje odhajajo tudi v druge države. Po besedah mag. Davida Debevca se kakovost protetičnih rešitev razlikuje po uporabljenih materialih, pa tudi kakovosti izvedbe. Tako ugodnim ponudbam, ki se zdijo skoraj prelepe, da bi bile lahko resnične, se navadno velja izogniti v velikem loku, vendar pa tudi dražje storitve še ne zagotavljajo posebnih presežkov. Živimo namreč v času intenzivnega in zelo premetenega oglaševanja, zato včasih ne vemo, katero možnost izbrati. Mag. David Debevc svetuje, da svoje dentalno zdravje vzamemo v svoje roke in se ustrezno informiramo. Vsekakor pa nas pri odločitvi ne sme voditi le cena, saj smo lahko na koncu precej razočarani. 

S tem da je treba, ko gre za naše dentalno zdravje, kakovosti dati absolutno prednost, se strinja tudi Janja Debeljak iz podjetja Dentalia: »Zobni vsadki Straumann Group, ki jih zastopamo v našem podjetju, so klinično dolgoročno preverjeni, imajo najdaljšo tradicijo ter visoke notranje standarde kakovosti. Velika prednost implantatov Straumann Group sta tudi vseživljenjsko jamstvo za zobne vsadke in delno jamstvo za protetične komponente. Tudi če bi prišlo do sprememb, modelov ali tehnologij, bodo vedno poskrbeli za dobavljivost potrebnih delov.« Kot še dodaja, vse prednosti implantatov Straumann Group prepoznava tudi vse več slovenskih zobozdravnikov in oralnih kirurgov, ki priznavajo, da so ti sistemi zobnih vsadkov res korak pred drugimi. 

Previdno izberite izvajalca zobozdravstvenih storitev. FOTO: Dentalia
Previdno izberite izvajalca zobozdravstvenih storitev. FOTO: Dentalia

K dentalnemu zdravju je treba pristopiti sistematično in si zanj vzeti čas. Pred vstavitvijo zobnih vsadkov je treba razrešiti še vse druge težave, sicer se nam lahko takšna površnost in ignoranca pozneje zelo maščujeta. »S pacientom se je treba temeljito pogovoriti in proučiti njegovo celostno zdravstveno stanje. Šele na podlagi tega se lahko odločimo, katera rešitev je zanj najprimernejša,« sklene mag. David Debevc, dr. med., dr. dent. med.

VEČ INFORMACIJ: implantati.dentalia.si

Predstavitvene informacije

Predstavitvene informacije