HRANA

Smemo jesti plesniv sir, če mu obrežemo in odstranimo plesen?

Dobro je, da se zavedamo pravilnih postopkov s hrano, da se tako zaščitimo pred okužbami in zastrupitvami.
Fotografija: Tudi ekološko pridelano kupljeno sadje operemo, da ostranimo morebitno umazanijo.
Odpri galerijo
Tudi ekološko pridelano kupljeno sadje operemo, da ostranimo morebitno umazanijo.

Vsi vemo, da ni pametno jesti piščanca, ki je še malo surov, in da francoske solate ni dobro pustiti na pultu, zlasti v vročih dnevih ne. Hitro pokvarljiva živila je treba shranjevati na hladnem pri temperaturi okoli 5 °C, pravijo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ): nevarno temperaturno območje za hitro pokvarljiva živila je med 5 in 63 °C, ker se bakterije v tem območju hitreje razmnožujejo – kadar je živilo v nevarnem temperaturnem območju, bakterije lahko podvojijo svoje število v 20 minutah.

Piščanca ne spiramo, preden ga spečemo, pazimo pa, da bo dodobra spečen. FOTOGRAFIJE: Guliver/Getty Images
Piščanca ne spiramo, preden ga spečemo, pazimo pa, da bo dodobra spečen. FOTOGRAFIJE: Guliver/Getty Images

Je treba ekološko pridelano sadje in zelenjavo oprati, preden ju zaužijemo? Strokovnjaki odgovarjajo, da je treba vse sadje in zelenjavo oprati, naj bo ekološko ali konvencionalno pridelano, saj tako odstranimo morebitno umazanijo, in sicer zemljo, na kateri so bučke na primer rasle, pa tudi morebitne bakterije, ki so jih na njih pustili kupci, ki so izbirali zelenjavo.

Tudi če ne jeste lupine, sadje in zelenjavo najprej operite, preden zarežete vanje, da ne bi bakterij in nečistoč s površine lupine zanesli v notranjost sadja in zelenjave. Zadostuje pranje s tekočo vodo.

Če opazimo plesen na trdem siru, denimo parmezanu, ga dobro obrežemo.
Če opazimo plesen na trdem siru, denimo parmezanu, ga dobro obrežemo.

Kako dolgo je v vašem zamrzovalniku zamrznjena hrana? Tudi ta ima namreč rok trajanja in je ne moremo hraniti leta. Dlje ko je kaj zamrznjeno, slabšega okusa bo in tudi take kakovosti. Borovnice lahko hranimo v zamrzovalniku od osem do 12 mesecev, pripravljene jedi do pol leta.

Je okej pojesti sir, ki je postal plesniv, če mu obrežemo, odstranimo plesen? Ni, raje ga zavrzite. Plesen se je morda razširila povsod, čeprav smo vidne dele odrezali.To zlasti velja za mehke vrste, kakršen je kremni sir, pa brie ali skuta. Drugače je s tršimi vrstami sira, kakršen je parmezan: če odrežemo plesnivi del in še kaka dva centimetra naokoli, lahko preostanek pojemo.

Operete piščanca, preden ga skuhate ali spečete? Raje ne. Če surovega piščanca (ali kateri koli drugo surovo meso) spiramo pod tekočo vodo, je velika verjetnost, da bomo okužili vse v bližini korita oziroma vso površino, po kateri šprica voda med spiranjem: samo korito, odcejevalnik za posodo, delovno površino, morebiten pribor in hrano, ki smo jo postavili v bližino. Meso, če je vlažno, raje popivnamo s papirnato brisačko, ki jo takoj potem zavržemo, meso začinimo in spečemo oziroma skuhamo.


Pomembno je, da pri peki in kuhi dosežemo primerno temperaturo: cela perutnina mora doseči okoli 82 °C, piščančje prsi 76,5 °C, manjši kosi perutnine 74 °C, svinjsko meso 68 °C, hamburger 68 °C, pravijo na NIJZ. Pazimo, da se pečenega mesa ne dotikamo z vilicami, s katerimi smo se prej dotikali surovega. Ves pribor in nože, ki pridejo v stik s surovim mesom, dobro operemo. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije