ZA SLEPE

Slikanica za slepe in slabovidne

Ročno narejena avtorska tipanka Mateje Jerina Gubanc bo prihodnje leto dočakala tiskano izdajo; je prva slovenska slikanica s črno-belimi kontrasti.
Fotografija: S tipanjem do skrivnostnega travnika
Odpri galerijo
S tipanjem do skrivnostnega travnika

Koliko slikanic je na policah knjigarn, otroških sob in vrtcev? Nešteto, kajne? Kaj pa tipnih slikanic za otroke, ki imajo težave vidnega zaznavanja? V slovenskih knjigarnah so na voljo le tri, opremljene s tipnimi elementi, brajico in slovenskim besedilom v povečani običajni pisavi, pravi Nina Schmidt, knjižničarka v Centru IRIS (Center za izobraževanje, rehabilitacijo, inkluzijo in svetovanje za slepe in slabovidne). »V naši knjižnici imamo zgolj 150 tipank, vse le v enem izvodu, saj so izdelane ročno.«
Največ pozornosti so namenili izboru materialov.
Največ pozornosti so namenili izboru materialov.

Zdaj bodo bogatejši za izjemen izdelek, tipanko Pingvinčki in skrivnostni travnik, plod dolgotrajnega in srčnega dela vzgojiteljice Mateje Jerina Gubanc, prof. mag. pred. vzgoje iz Vrtca Vodmat v Ljubljani, ki že vrsto let vodi igralnico na otroškem oddelku očesne klinike. Povedala je, da so Pingvinčki prva slovenska tipanka in slikanica, ki ima tudi črno-bele ilustracije, te pa spodbujajo vidno zaznavanje vsakega otroka ne glede na to, ali ima težave z vidom ali je popolnoma zdrav. »Kontrast je zelo koristen zlasti za otroke, ki imajo težave z osredotočanjem, zaznavanjem jasnih, čistih oblik. Vsebina in reliefne ilustracije pa spodbujajo raziskovanje, razmišljanje, spoznavanje.«
Izdelek Mateje Jerina Gubanc bo zapolnil veliko vrzel v vzgoji slepih otrok. FOTOGRAFIJE: UKC Ljubljana
Izdelek Mateje Jerina Gubanc bo zapolnil veliko vrzel v vzgoji slepih otrok. FOTOGRAFIJE: UKC Ljubljana

Mateja Jerina Gubanc je s sodelavci že izdelala dve tipanki: Meta, očesna zdravnica (avtorica Manca Tekavčič Pompe) in Piščanček Pik (z dovoljenjem avtorja Marjana Mančka), ki ju uporabljajo na kliniki in v Centru IRIS, Pingvinčki so njena prva avtorska tipanka. Poslanstvo vzgojiteljice Mateje in njenih sodelavcev ni lahko, kajti delati s slepimi in slabovidnimi otroki, celo z otrokom, ki se je rodil brez oči, je izjemno zahtevno, a tudi izpolnjujoče – vsak njihov napredek jih neizmerno osrečuje.
 

Prihodnje leto za vse


Na predstavitvi te pomembne pridobitve so Matejino iskreno predanost vzgoji slepih in slabovidnih otrok, podkovano z znanjem razvojne psihologije in didaktike ter izkušnjami, poudarile ravnateljica Vrtca Vodmat Marta Korošec, nekdanja predstojnica klinike prof. dr. Brigita Drnovšek Olup in vodja otroškega oddelka doc. dr. Manca Tekavčič Pompe.


Edini ročno izdelan izvod Pingvinčkov bodo podarili Centru IRIS, »drugi izvod je v izdelavi, uporabljali pa ga bomo tako na kliniki kot tudi v vrtcu, saj s tipanko videčim lažje približamo svet slepote,« pravi avtorica, ki ne pozabi pohvaliti vseh, ki so ji pomagali, to so Andrej Adamek, Janja Hana Jamnikar, Maja Weixler, Manja Žugman, Robert Resman. Koliko ur so vložili v nastanek Pingvinčkov, niso šteli, a zagotovo veliko. Vse je namreč narejeno ročno, premišljeno in natančno, saj je v prvi vrsti namenjeno otrokom, ki so prikrajšani za (dober) vid, in mora zato zadovoljiti druge čute, zlasti tip.


Pri izdelavi so se tako najbolj ukvarjali z izborom materialov, ki bodo čim bolj pristno posnemali kamenje, pesek, zemljo, travo, vodo … Takšne knjige je težko in drago natisniti (posebna vezava, braillova pisava, reliefni tisk, vsak izvod zahteva ročno dodelavo ...), zato so večinoma unikatne, a prihodnje leto bodo Pingvinčki dostopni širšemu krogu bralcev, saj se je kljub zahtevnosti tiska projekt odločila podpreti Založba Lekarna Ljubljana. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije