SKRAJNI ČAS

Slabe navade, ki se jih morate po 40. letu otresti

Skrajni čas je, da se resno posvetite svojemu zdravju.
Fotografija: Ko na torti upihnete 40 svečk, je skrajni čas, da se začnete redno gibati. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Ko na torti upihnete 40 svečk, je skrajni čas, da se začnete redno gibati. FOTO: Thinkstock

Pravijo, da so štirideseta nova trideseta in … lažejo. Čeprav se boste v prvi polovici novega desetletja življenja počutili odlično in vas težave z zdravjem ne bodo pestile, se v drugi polovici lahko to hitro spremeni. Če vam je to všeč ali ne, prihaja namreč čas za plačevanje računov. Prav zato bi se potem, ko na torti upihnete 40 svečk, morali resno posvetiti zdravju in se naslednjih razvad otresti.

Socialna izolacija

Čeprav niste ravno družabni, se večkrat podajte med ljudi. Zaprtost med štiri stene, izogibanje druženju in preživljanje časa v samoti, skratka socialna izolacija, škodi fizičnemu in psihičnemu zdravju. Dvignite se s kavča in se podajte med prijatelje.

Ignoriranje stresa

Če boste vztrajno ignorirali dejstvo, da ste neprestano pod stresom, ne boste ogrožali zgolj počutja, temveč tudi srce. Zato obvezno najdite čas za sproščanje in meditacijo ali se kako drugače skušajte otresti vsakodnevne napetosti.

Telesna nedejavnost

Če se ne ukvarjate redno z vadbo, bo res težko spremeniti navade, vseeno pa se potrudite in vsak dan vsaj pol ure namenite telesni dejavnosti.

Pretiravanje z vadbo

Svoje telo pehate do skrajnih meja in ga ne poslušate, ko vam sporoča, da ne zmore tolikšnih naporov? S tem mu škodujete prav tako, kot če ne telovadite. Nimate več 20 let. To je dejstvo, ki ga bo treba sprejeti in mu prilagoditi vadbo.

Kajenje

Povprečni kadilec kajenje skuša opustiti 7- do 10-krat, preden postane abstinent, zato ne izgubite volje. Ko dopolnite 40 let, je skrajni čas, da se odpoveste tej razvadi. Kajenje namreč med drugim povečuje verjetnost bolezni srca in srčne kapi.

Preveč kilogramov

Ti niso le estetska težava. Preveč  kilogramov obremenjuje srce, sklepe, dihala, skratka vse telo. Metabolizem se po 40. letu upočasni in težje se je otresti odvečne teže, toda s pravo voljo in motivacijo, ki naj bo dobro zdravje, to vendarle ni nemogoče.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije