Predstavitvena informacija

Revolucionaren aparat za preprosto merjenje glukoze

Pri rezultati navdušujejo: slovenski sladkorni bolniki pritrjujejo pozitivne izkušnje z novim sistemom za merjenje glukoze FreeStyle Libre. Končno so se lahko znebili stalnega zbadanja.
Fotografija: FOTO: Abbott
Odpri galerijo
FOTO: Abbott

Neprestana pozornost na raven sladkorja v krvi je sestavni del življenjskega sloga diabetikov. Redno merjenje ravni krvnega sladkorja je lahko precej naporno, predvsem pa neprijetno, saj pogosto vključuje tudi boleč odvzem krvi in običajno zbadanje v prst. Vse do zdaj.

Sistem FreeStyle Libre omogoča osebi s sladkorno boleznijo preprosto, hitro, neboleče in neprekinjeno spremljanje glukoze, zdravniku in medicinski sestri pa pomaga pri analizi vzorcev glukoze. Prav tako lahko obema pomaga glede odločitev o terapevtskih ukrepih zdravljenja. Osebe s sladkorno boleznijo, ki uporabljajo sistem FreeStyle Libre, imajo lahko manj hipoglikemij in bolj urejeno sladkorno bolezen (glukoza je dalj časa v ciljnem območju).

Sistem FreeStyle Libre je sestavljen iz dveh komponent: senzorja za spremljanje glukoze v medceličnini in čitalnika. Senzor samodejno meri in stalno shranjuje dnevne in nočne vrednosti glukoze. Z vsakim skeniranjem pridobite trenutni odčitek glukoze, zadnjih 8 ur podatkov o glukozi in puščico, ki prikazuje smer, v kateri se vaša glukoza giblje.

FOTO: Abbott
FOTO: Abbott


Prednosti prvega flash sistema za nadzor glukoze na svetu so:
  • Namesto vbodov v prst je za podatek o trenutni ravni glukoze vsakokrat treba le skenirati senzor s čitalnikom.
  • Omogoča veliko (neinvazivnih in nebolečih) preverjanj ravni glukoze.
  • Senzor je za enkratno uporabo in deluje do 14 dni.
  • Ni potrebna kalibracija (umerjanje senzorja), saj je senzor tovarniško umerjen. Meritev s krvjo iz prsta in merilnikom glukoze v krvi je potrebna, če imate simptome, ki se ne ujemajo z odčitki ravni glukoze v senzorju, ali menite, da je odčitek morda nepravilen.
  • Omogoča preprost in celovit način prikaza večje količine podatkov o ravni glukoze.
  • Predstavlja primeren način samokontrole za širši krog bolnikov, ne glede na tip sladkorne bolezni.

 

Zdrav način življenja, zdrava uravnotežena prehrana, dovolj gibanja, redno merjenje krvnega sladkorja


Največ, kar lahko osebe s sladkorno boleznijo naredijo za svoje zdravje tako v času epidemije covid-19 kot po njej, so zdrav način življenja, zdrava uravnotežena prehrana, dovolj gibanja, redno merjenje krvnega sladkorja in v primeru neurejenosti krvnega sladkorja obisk zdravnika.

FOTO: Abbott 
FOTO: Abbott 


Skrb za prehrano in gibanje sta nujna sestavna dela uspešnega zdravljenja sladkorne bolezni, saj ugodno vplivata na številne presnovne procese. Poleg tega lahko ustrezna skrb za telo in duha zmanjšuje stres in ima splošen ugoden vpliv na vsakega posameznika. 

Za izboljšanje urejenosti glikemije, vzdrževanje primerne telesne mase in zmanjšanje tveganja za razvoj kroničnih zapletov osebam s sladkorno boleznijo pristojne institucije svetujejo vsaj 150 minut zmerno intenzivne telesne dejavnosti (od 50 do 70 odstotkov maksimalne srčne frekvence) tedensko.


 

Praktične izkušnje z novim sistemom FreeStyle Libre


Sistem FreeStyle Libre je olajšal vsakdan bolnikov ter tudi izobraževalno in zdravniško raven obravnavanja sladkorne bolezni. O pozitivnih izkušnjah poročajo tako osebe s sladkorno boleznijo kot tudi posamezni zdravstveni delavci. Ti tako poročajo, da so od oseb s sladkorno boleznijo že pridobili odzive, da je sistem dober in zanesljiv, da zmanjša število merjenj krvnega sladkorja iz prsta in breme sladkorne bolezni. Celostno gledano je po več mesecih uporabe novi sistem FreeStyle Libre velika revolucija za osebe s sladkorno boleznijo, saj se jim skoraj ni treba več zbadati v prste.

FOTO: Abbott
FOTO: Abbott


Uporaba sistema FreeStyle Libre je osebam s sladkorno boleznijo in zdravstvenim delavcem omogočila vpogled v vrednosti glukoze, ki niso bile zajete z običajnimi meritvami glukoze v krvi s pomočjo merilnika, ki zajema le raven glukoze v krvi v trenutku. Na podlagi vpogleda v te prikazane vrednosti glukoze se lahko oseba s sladkorno boleznijo sama ali terapevt takoj odloča o terapiji in/ali spremembah življenjskega sloga.

Sladkorna bolezen je kronična, kar pomeni, da ni ozdravljiva, zato lahko največ pripomoremo z ozaveščanjem, da osebe prepoznajo svoje stanje. V veliko pomoč je sladkornim bolnikom v Sloveniji tudi izdelek FreeStyle Libre, ki pomeni revolucijo v samokontroli glukoze.
 

Komu je na voljo izdelek, kje ga je mogoče dobiti?


Sistem je dostopen prek ZZZS, mogoče pa ga je kupiti tudi v prosti prodaji. Izdelek je na voljo v specializiranih trgovinah Sanolabor.

Do sistema FreeStyle Libre ima pravico zavarovana oseba s sladkorno boleznijo, ki je na podlagi meritev sposobna izboljšati urejenost glikemije, če:
  • ima pravico do inzulinske črpalke,
  • se zdravi s štirimi ali več injekcijami inzulina dnevno,
  • je noseča in se zdravi z inzulinom. 
Za vse dodatne informacije sta za pomoč uporabnikom na voljo brezplačna telefonska številka podjetja Abbott Laboratories, d. o. o., 080 11 00 in njihov elektronski naslov podpora.si@abbott.com.

PRIDOBITE VEČ INFORMACIJ
PREVERITE POGOSTO ZASTAVLJENA VPRAŠANJA

FreeStyle Libre in sorodne blagovne znamke so znamke podjetja Abbott. © 2021 Abbott.
 
ADC-37724 v 1.0
________________________________________
* Vir: Diabetesvoice.org

Naročnik oglasnega sporočila je Hand Studio d.o.o.

Izbrano za vas

Izbrano za vas