VPLIV

Šest neobičajnih posledic dolgotrajnega stresa

Tudi za to, da je sladkor tako mamljiv in da ste raztreseni, je lahko kriv stres.
Fotografija: Stres je kriv za utrujenost in tudi za nespretnost. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Stres je kriv za utrujenost in tudi za nespretnost. FOTO: Thinkstock

Dolgotrajna izpostavljenost stresu se kaže na različne načine. Nekateri so dokaj neobičajni in bi jih le redki povezali s kronično napetostjo. 

Ne morete se upreti sladkorju

Stres v telesu prebuja potrebo po sladki, mastni in z enostavnimi ogljikovimi hidrati bogati hrani, saj se ob tem, ko se z njo sladkate, v možganih sproščajo hormoni dobrega počutja in tako zmanjšajo napetost. Vendar žal le na kratek rok.

Nespretni ste

Stres negativno vpliva na spanec in koncentracijo, zato se vam tedaj, kadar ste pod njegovim vplivom, nespretni, težje se zberete in delujete nekoliko zbegano, v resnici pa niste raztreseni ali nerodi, temveč le prenapeti. Stres prav tako negativno vpliva na sprejemanje pravih odločitev.

Utrujeni ste

Kronična napetost iz telesa črpa energijo, zato ste utrujeni že ob najmanjšem naporu. Povečana utrujenost je posledica psihičnega in fizičnega stresa, in če ga ne boste premagali, lahko zapadete v depresijo.

Razdražljivi ste

Pod vplivom stresa, natančneje hormona kortizola, ste razdražljivi, prepirljivi in nestrpni do tistih, ki za vaše tegobe niso prav nič krivi.

Odprti ste do drugih ljudi

Pod vplivom stresa ste občutljivejši in ranljivejši, zato uteho pogosto iščete pri drugih in zlahka razlagate o svojih tegobah vsem, ki se znajdejo v vaši bližini. A ne glede na to, da je koristno težave deliti z drugimi in jih ni pametno zadržati zase, boste lahko s pretiranim tarnanjem od sebe odgnali ljudi, ki so vam blizu.

Pijete preveč kave

Neprespanost je praviloma povezana s pretiravanjem s kavo ali energijskimi pijačami, s katerimi skušate ohraniti budnost in zbranost. Učinek je ravno nasproten, saj kofein vpliva na živčevje, ga stimulira in je kriv za še izrazitejše občutke tesnobe.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije