PRIČESKA

Šest najslabših živil za lase

S sladkorjem, alkoholom in nezdravimi maščobami najbolj škodujete svoji pričeski.
Fotografija: Skrb za zdravje las se začne na krožniku. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Skrb za zdravje las se začne na krožniku. FOTO: Thinkstock

Lepi, zdravi, sijoči lasje so tako kot nohti ogledalo zdravja. Čeprav vaši morda niso takšni, jim je mogoče povrniti volumen in lesk ne le s primerno nego, temveč predvsem s primerno prehrano. Kajti skrb za lepo pričesko se začne na krožniku, poglejte pa, katerim živilom se morate izogibati.

Slaščicam

S sladkorjem in belo moko bogata živila povzročajo dvig sladkorja v krvi. Ob tem telo začne sproščati več inzulina, skupaj z njim pa se poveča tudi količina androgena. »Prav ta hormon slabi lasne korenine, in kadar ga je v telesu preveč, lahko privede do pretiranega izpadanja las,« pojasnjuje prehranska strokovnjakinja Christy Brissette.

Beljakovinam živalskega izvora

Prehrana, temelječa na mesu in mesnih izdelkih, lasem ne koristi. Čeprav so beljakovine snovi ključne za rast in zdravje las, zlasti s tistimi živalskega izvira ni dobro pretiravati. »Ni se vam treba povsem odpovedati mesu, skušajte pa ga večkrat nadomestiti s prehrano, ki je bogata z vlakninami in rastlinskimi beljakovinami,« svetuje Brissettova. Ključen pri tem je vnos aminokisline cistein, iz katere nastaja keratin, je pa v brokoliju, pšeničnih kalčkih in rdečih paprikah.

Hrani z malo cinka in železa

»Z nezadostnim vnosom teh snovi lahko trajno poškodujete svoje lase,« pravi Brissettova in svetuje redno uživanje zelene zelenjave, drobovine in drugih z železom bogatih jedi ter tistih, v katerih je zastopan cink, kamor sodijo morski plodovi in polnozrnata žita.

Z živim srebrom bogatim ribam

Maščobne kisline omega 3, ki so v ribah, so nepogrešljive za zdravje las, vendar namesto velikih rib, kot je na primer mečarica, raje izbirajte manjše, denimo sardele, saj je v mesu teh manj živega srebra, ki lahko na dolgi rok povzroči izpadanje las.

Alkoholu

Pretiravanje s pivom, vinom in žganimi pijačami škodi absorpciji in presnovi cinka, ki je ključen za zdrave lase. Preveč alkohola prav tako vodi v dehidracijo telesa, lasje so zato suhi, krhki in podvrženi lomljenju ter drugim poškodbam.

Mastni hrani

Maščobne kisline omega 3 so zdrave, nasičene, zlasti transmaščobe pa škodujejo vsemu telesu in tudi lasem ter škodijo lasišču in povzročajo izpadanje las.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije