OKREPČILO

Šest najboljših prigrizkov po vadbi

Ko nastopi čas za nov odmerek energije, izbirajte premišljeno.
Fotografija: Premišljeno izbirajte prigrizke po vadbi. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Premišljeno izbirajte prigrizke po vadbi. FOTO: Thinkstock

Ni vseeno, kaj pojeste, ko končate vadbo. Ko slečete preznojena oblačila in se oprhate, telo potrebuje primerne hranljive snovi za povrnitev energije in gradnjo mišične mase. Prehranski strokovnjaki se načeloma strinjajo, da je po vadbi najboljše zaužiti obrok. Aktivnost pred zajtrkom, kosilom ali večerjo vas bo spodbudila k temu, da si boste privoščili zdrave in hranljive obroke. Če pa vam po njej prija zgolj prigrizek, nutricionisti menijo, da so najboljši tisti, v katerih prevladujejo beljakovine in zdravi ogljikovi hidrati. Kateri?

Kuhano jajce in polnozrnati opečenec

»Jajca in polnozrnati opečenec hitro povrnejo med vadbo izgubljeno energijo in tako odpravljajo izčrpanost. Gre namreč za prigrizek, v katerem so beljakovine, ki skrbijo za gradnjo mišične mase, in zdravi ogljikovi hidrati, ki hitro povrnejo moč,« je povedala prehranska strokovnjakinja Beth Warren in dodala, da prigrizek zaužijte najkasneje pol ure po vadbi.

Kikirikijevo maslo in jabolko

»Nekaj, kar vam bo po vadbi pomagalo dočakati naslednji obrok,« meni vaditeljica Carly Rowena. Kikirikijevo maslo in jabolko hitro povrneta energijo ter poskrbita za obnovo in rast mišične mase.«

Oreščki

»Lupinasti sadeži vsebujejo veliko beljakovin,« pravi osebna trenerka Katie Dunlop. »V njih so aminokisline, ki jih lahko telo hitro uporabi za obnovo in krepitev mišične mase.«

Banana

»Banane so bogate s kalijem, elementom, ki varuje pred mišičnimi krči in dehidracijo,« je dejala prehranska strokovnjakinja Rachael Hartley. Naravni sladkorji v njih hitro dvignejo raven energije v telesu.

Puran, sir in jabolko

»Puranje meso in sir telesu dovajata beljakovine, jabolko pa obnovi zaloge glikogena,« nas uči prehranska strokovnjakinja Amy Shapiro.

Pusta govedina in hruške

»Odlična kombinacija, ki telesu dovaja beljakovine. V 60 do 90 gramih govedine je teh od 15 do 20 gramov,« pa pravi osebni trener Michael Castiglione. Vlaknine v hruškah ohranjajo stalno raven sladkorja v krvi, upočasnjujejo sproščanje inzulina in tako poskrbijo, da se energija iz zaužitega prigrizka sprošča enakomerno in počasi.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije