Seks v času korone

Virus se prenaša kapljično, torej med kašljanjem, kihanjem in tudi poljubljanjem; absolutna zaščita je spolno odgovorno početje.
Fotografija: Poljubljanje je odsvetovano. FOTOGRAFIJI: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Poljubljanje je odsvetovano. FOTOGRAFIJI: Guliver/Getty Images

Z izbruhom novega koronavirusa in posledičnim ustavljanjem javnega življenja je na spletu zaznati vse več načinov, kako ljudje z različnimi vajami ostajajo telesno aktivni tudi doma. Redna telesna dejavnost je pomembna za krepitev imunskega sistema in obvladovanje stresa ter tesnobe. Strokovnjaki izpostavljajo, da je treba tudi v času, ko bomo morali zaradi omejitve javnega življenja veliko časa prebiti doma, ostati telesno dejavni. Kot sporočajo z Nacionalnega instituta za javno zdravje (NIJZ), ustrezna telesna dejavnost pomembno zmanjšuje tveganje za virusno okužbo in zmanjšuje tesnobo, ki jo lahko povzroči (samo)izolacija zaradi preprečitve širjenja novega koronavirusa.

Ljudje so v tem času vse bolj iznajdljivi pri iskanju načinov vadbe doma. V preteklih dneh so se na družabnih omrežjih pojavili številni viralni posnetki, na katerih uporabniki kažejo, kako ostajajo aktivni v času pandemije.

Kaj pa seks? Epidemiologi svetujejo, da se je v tem času bolje izogibati spolnim odnosom, saj še vedno niso znani vsi možni načini razširjanja koronavirusa. Nasvet zagotovo ni od muh, saj je že znano, da so ena od poti prenašanja kapljice in tekočine, kot sta slina in znoj. Mimogrede: največja možnost okužbe je, če je razdalja med dvema osebama manjša od 30 cm. To pomeni, da je absolutno odsvetovano poljubljanje; tudi če imamo zaščitno masko. Če se že ne moremo obrzdati in se odpovedati posteljni telovadbi, je glede na epidemiološke nasvete najbolje, da za to »poskrbimo sami ali s pomočjo številnih igračk, ki so za zabavo te vrste na voljo«.

Pazljivost ni odveč

Kot je za Vox povedala Anna Muldoon, nekdanja svetovalka za znanost pri ameriškem ministrstvu za zdravje in socialo, zdaj pa doktorandka epidemiologije na univerzi v ameriški Arizoni, covid-19 sicer ni uvrščen med t. i. spolno prenosljive bolezni, je pa dejstvo, da je poljubljanje zagotovo najučinkovitejši način prenosa virusa. Pri seksu pa, dodaja Muldoonova, brez dotikov, dihanja drug v drugega pač ne gre, kar posledično pomeni, da obstaja verjetnost prenosa virusa. Da je potrebna pazljivost, je za angleški Guardian potrdil dr. Muhammad Munir z univerze v Lancastru. »Pri seksu gre pač za kontakt dveh oseb, možnost prenosa virusa pa je stoodstotna. Tudi če se izognete poljubljanju, je okužba zelo verjetna, saj je treba vedeti, da so roke eden največjih virov okužb, še posebno če so kontaminirane.« Partnerja, ki sta cele dneve skupaj, delata od doma in se ne družita z drugimi, pa se lahko mirne vesti predajata posteljnim užitkom.

Kakor koli, v tem času, ko nas je strah, da bomo ostali brez toaletnega papirja, hrane v konzervah in razkužil, zunanje meje EU pa so začasno zaprte, je še vedno veliko vprašanj, na katera (še) ni odgovorov, se držite priporočila o rednem in temeljitem umivanju rok ter upoštevajte navodila zdravstvenega osebja. Da si ta številni razlagajo po svoje, kaže tudi eno od vprašanj na spletu, v katerem se nekdo sprašuje, ali se smejo sredstva za dezinfekcijo rok uporabljati tudi za razkuževanje spolnih organov.
Strokovnjaki in epidemiologi so si v teh dneh enotni: absolutna zaščita je spolno odgovorno početje ter izogibanje avanturam za eno noč, neodgovorno vedenje, tudi v obliki posteljne rekreacije, pa je povezano z resnimi zdravstvenimi tveganji, ki imajo posledice. Lahko za vse življenje. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije