DILEMA

Seks ali tek: s čim boste porabili več kalorij?

Na spolni odnos je mogoče gledati tudi kot na zmerno vadbo.
 
Fotografija: Tek je med drugim odličen način za spoznavanje sorodne duše. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Tek je med drugim odličen način za spoznavanje sorodne duše. FOTO: Thinkstock

Želja mnogih je izgubiti kakšen kilogram viška. In pri tem razmišljajo, katera fizična aktivnost bi jim ponudila najboljšo rešitev: pilates, aerobika, plavanje, tek ... Neredkim na misel pride tudi seks. Katera pa je najučinkovitejša in ali je spolne radosti sploh mogoče umeščati med oblike vadbe?

Poraba energije

Kot dokazujejo mnoge študije, med njimi tudi tista, ki so jo izvedli na univerzi Quebeck in v kateri je sodelovalo 20 heteroseksualnih parov v starosti od 18 do 35 let, so med spolnim odnosom dejavne vse mišice in je zato nanj mogoče gledati kot na zmerno vadbo. Prav tako se je izkazalo, da moški med seksom na minuto izgorijo 4,2 kalorije in ženske 3,1. Med tekom moški na minuto porabijo 9,2 kalorije in ženske 7,1. Tek torej pred seksom vodi. A vendar tudi zadnji ni od muh in kalorična poraba med njim je primerljiva s tisto med hitro hojo, kar vodi do zaključka, da je spolni odnos lahko odlična oblika vadbe. Seveda naj ta ne nadomesti drugih oblik telesne aktivnosti. Najbolje je kombinirati oboje ter tako poskrbeti za lepo postavo in na splošno izboljšati kakovost življenja.

Rekreativni športniki so spolno aktivnejši

Da sta vadba in seks močno povezana tudi drugače, dokazuje podatek, da se rekreativni športniki lahko pohvalijo s kakovostnejšim in pestrejšim spolnim življenjem od tistih, ki jim tek ne diši. Vsak deseti v študiji sodelujoči tekač med rjuhe skoči vsaj enkrat na dan, trije odstotki teh pa celo dvakrat dnevno.

Več v omenjeni študiji sodelujočih tekačev je povedalo še, da so prav pri teku spoznali osebo nasprotnega spola, s katero so osnovali zvezo. Tek je torej odličen način za spoznavanje sorodne duše in strokovnjaki ga tudi iz tega razloga priporočajo samskim. Če torej iščete partnerja, se pridružite kateri od skupin tekačev in združite dve ljubezni: do teka in partnerja. Zmagovita kombinacija.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije