POZOR

Sedem največjih napak pri hoji

Zaradi nekaterih napak pri hoji rezultati vadbe niso takšni, kot se jih nadejate
Fotografija: Hoja je dobrodošla v vseh letnih časih. FOTO: Npdesignde/Gettyimages
Odpri galerijo
Hoja je dobrodošla v vseh letnih časih. FOTO: Npdesignde/Gettyimages

Hoja je upravičeno ena najpopularnejših telesnih aktivnosti: je preprosta, dostopna vsem in tudi učinkovita. Tako z vidika krepitve mišic kot s stališča pridobivanja kondicije in dobrega mentalnega zdravja.

A vsi učinki so opazni le, če se tisti, ki se ji redno predaja, izogiba nekaterim najpogostejšim napakam med hojo.

Te pa so:

Neprimerna obutev

Hoja res ne zahteva nobene posebne opreme, se pa je nanjo vsekakor priporočljivo podati v pravi obutvi, v kateri ima noga primerno oporo, ne nastajajo žulji in je zato korak varen, hkrati se v hrbtenici ne pojavljajo bolečine, ki so pogosto posledica neprimerne obutve.

Dolgočasje

Vedno ena in ista trasa sicer ne vpliva neposredno na rezultate vadbe, a kaj lahko bi se zaradi enolične lokacije hoje naveličali in bi jo zato na koncu opustili.

Predolgi koraki

Ne pretiravajte z dolžino koraka. Zaradi predolgih telo postane manj stabilno, hkrati se s kratkimi in hitrimi koraki aktivira več mišic in porabi več energije.

Prepočasna hoja

Nobena hoja ni škodljiva, a dejstvo je, da ima največ učinkov tista višje intenzitete, med katero se pospešita srčni utrip in dihanje.

Neprimerna hidratacija

Tako med hojo kot med vsako drugo telesno vadbo je ključna primerna hidratacija. Zato ne glede na temperaturo zraka, ob daljši hoji vedno s seboj vzemite vodo, s katero boste telesu zagotovili prepotrebno tekočino.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije