INKONTINENCA

Še vedno velik tabu

Objavljeno 25. januar 2020 13.43 | Posodobljeno 25. januar 2020 13.43 | Piše: M. M. K.

Urinska inkontinenca, nehotno uhajanje urina, je zdravstveni, socialni in psihični problem, ki pomembno vpliva na kakovost življenja.

Za urinsko inkontinenco naj bi po nekaterih podatkih trpel vsak šesti Slovenec.
Uhajanje urina je pogosta težava žensk in moških. Za urinsko inkontinenco naj bi po nekaterih podatkih trpel vsak šesti Slovenec, ker pa ljudje o intimnih in neprijetnih težavah težko govorijo, je verjetno še pogostejša. Številke kažejo, da je uhajanje urina pri ženskah pogostejša težava kot visok krvni tlak, sladkorna bolezen ali depresija. Težave ima kar 15 odstotkov žensk že v reproduktivni dobi, z leti pa se ta odstotek viša. Stanje vsekakor vpliva na kakovost življenja, vodi v osamljenost, depresijo, negativno vpliva na partnerski odnos; prisotna je v vseh starostnih skupinah in pri obeh spolih.

15 odstotkov žensk ima težave z inkontinenco že v reproduktivni dobi.

Obstajajo različne oblike inkontinence, tudi vzroki zanje so različni. Pri ženskah najpogostejša, stresna urinska inkontinenca, ni neposredno povezana s stresom, kot bi morda pomislili. Njen nastanek je tesno povezan s spremembami tkiv v mali medenici, ki nastanejo kot posledica poroda, nosečnosti in tudi procesa staranja. Ker so vse te težave pogoste, pogostnost pa s starostjo narašča, se včasih zdi, da so normalen proces staranja in da pomoči zanje ni. Vendar, opozarjajo ginekologi, je vsako uhajanje urina bolezenska težava, zato je treba ukrepati.

image
Ko se pojavijo težave, je vedno treba poiskati pomoč, saj uhajanje urina ni nikoli normalno stanje. 

Druga oblika je prekomerno aktiven sečni mehur, ki se kaže z zelo pogostim uriniranjem, še posebno ponoči, ko je to lahko zelo moteče. Nekateri morajo ponoči na vodo več kot petkrat, tudi desetkrat ali še pogosteje, kar seveda precej poslabša kakovost posameznikovega življenja, vpliva na slabši spanec in vodi v kronično utrujenost. Včasih je potreba po uriniranju tako silna, da urin uide, in to strokovno imenujemo urgentna urinska inkontinenca. Zaradi prekomerno aktivnega sečnega mehurja in urgentne urinske inkontinence trpi približno enako moških in žensk.

Keglove vaje

Mišice medeničnega dna stisnite čim močneje, za od 5 do 10 sekund, nato jih za enako dolgo sprostite. Stisk ponovite osemkrat. Vaje izvajamo od 3- do 5-krat na dan, vsak dan. Ne izvajamo jih med uriniranjem, ob stisku mišic medeničnega dna ne zadržujemo dihanja, ne stiskamo skupaj nog in zadnjice in predela medeničnega dna ne potiskamo navzdol, ampak ga potegnemo navzgor.

Takoj je treba poiskati pomoč

Ko se pojavijo težave, je vedno treba poiskati pomoč, uhajanje urina pač nikoli ni normalno stanje. Že pri prvih znakih je treba obiskati osebnega zdravnika ali ginekologa, da bo začel težavo z ustreznimi ukrepi odpravljati. Urinsko inkontinenco sami zelo težko preprečimo, lahko pa omilimo težave zaradi nje; zgodnje prepoznavanje, ukrepanje in zdravljenje namreč zmanjšajo neprijetne težave in njihove posledice. Z nekaterimi ukrepi in vajami lahko sami pripomoremo, da težave niso preveč agresivne. Predvsem ženske morajo vedeti, da njihovo telo ni primerno za dvigovanje težkih bremen, pravijo zdravniki. Škodi tudi kajenje. Poleg tega morajo ženske krepiti mišice medeničnega dna z vajami: te morajo biti redne in dolgoročne. Tako kot pri vadbi za več energije ali telesni aktivnosti, s katero želimo izgubiti kakšen kilogram ali okrepiti mišice celotnega telesa in ki mora biti redna in dolgoročna, je pri izvajanju vaj za krepitev mišic medeničnega dna, keglovimi vajami. Izboljšanje po navadi lahko pričakujemo v treh do petih mesecih. Da bi ohranili in vzdrževali zmogljivost mišic medeničnega dna, je treba vaje izvajati vse življenje.
Deli s prijatelji