LEKARNA

S priročno lekarno na pot

Ko se odpravljate na potovanje ali na počitnice, ne pozabite na potovalno lekarno: v njej naj bodo poleg zdravil, sončnih krem in povojev oziroma obližev tudi kondomi.
Fotografija: V potovalni lekarni naj bodo tudi obliži. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
V potovalni lekarni naj bodo tudi obliži. FOTO: Shutterstock

Potni list oziroma osebna izkaznica, denar ter nezgodno zavarovanje za tujino so tri stvari, brez katerih se večina ne odpravi več na dopust. Seveda zraven spadajo prtljaga in drugi pripomočki, med katerimi naj bo tako imenovana počitniška lekarna. V njej naj bo spravljeno vse tisto, kar vam bo ob prvi lažji ali hujši nesreči najprej pomagalo. Če lahko ves čas v avtomobilu vozite paket za prvo pomoč, potem v počitniško lekarno, seveda ne iz prej omenjenega paketa, spravite novokupljene obliže, s katerimi boste lahko oskrbeli manjše odrgnine oziroma rane, sterilno gazo, škarje, razkužilo za rano ter pinceto za odstranjevanje klopov. Vanjo položite tudi termometer.
V potovalni lekarni naj bodo tudi obliži. FOTO: Shutterstock
V potovalni lekarni naj bodo tudi obliži. FOTO: Shutterstock

Tisti, ki boste več dni preživeli ob morju, nikar ne pozabite na sredstva za zaščito pred soncem. Poleg kreme za sončenje (ta naj ima seveda visok faktor – 30 ali več) je s seboj dobro imeti kreme, s katerimi si boste lajšali bolečine zaradi morebitnih sončnih ali drugih opeklin. Zelo dobro je vzeti sredstva za zaščito pred piki žuželk in pred komarji. Takoj zatem na vrsto že pridejo zdravila.
Dobro je s seboj imeti repelente. FOTO: Shutterstock
Dobro je s seboj imeti repelente. FOTO: Shutterstock

Kot so zapisali na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ), so najpogostejše težave na potovanju potovalna driska, okužbe zgornjih dihal, okužbe kože, spolno prenosljive bolezni, bolezni, ki jih prenašajo komarji ali drugi insekti, višinska bolezen, sončne opekline in tudi težave, ki nastanejo zaradi časovne razlike. In prav zato naj bodo sestavni del potovalne lekarne zdravila za lajšanje driske, zdravila proti alergijam ter za zniževanje telesne temperature in proti glavobolom.


Če že pred potovanjem jemljete zdravila na recept, seveda nanje nikar ne pozabite. V potovalni lekarni naj prostor dobijo tudi kondomi, saj se med dopustovanjem hitro lahko zgodi kakšna vroča avantura. In neželena nosečnost ali, še huje, okužba s spolno prenosljivo boleznijo.

Koristni higienski robčki

Počitniška lekarna seveda ne bo dovolj, če se ne boste dobro pripravili že pred potovanjem. Če se boste odpravili v kakšne bolj oddaljene kraje, kjer denimo higiena ni na tako visoki ravni kot pri nas, se je dobro zaščititi s cepljenjem. "V poštev lahko pridejo cepljenja proti hepatitisu A, hepatitisu B, trebušnemu tifusu, rumeni mrzlici, meningokoknemu meningitisu, otroški paralizi, steklini in gripi. Potniki naj preverijo tudi svoj cepilni status proti ošpicam in tetanusu in po potrebi opravijo manjkajoča cepljenja," svetujejo na NIJZ. Med potovanjem ne pozabite na pitje zadostne količine vode. In sicer minimalno dva litra na dan, pri dvigu zunanje temperature za 10 stopinj Celzija pa še dodaten liter.


Pozorni bodite na ugrize psov, mačk, opic, netopirjev in drugih sesalcev. "Ob ugrizu živali je treba rano takoj umiti z milnico in jo izprati pod čisto tekočo vodo, jo pokriti s sterilno gazo in poviti s povojem. Čim hitreje moramo opraviti cepljenje proti steklini, ki je sestavljeno iz večjega števila odmerkov," pravijo na NIJZ in še dodajo: "Povzročitelji nekaterih tropskih bolezni se prenašajo na človeka tudi prek stoječih vod, zato na endemskih območjih ne priporočamo kopanja v jezerih in počasnih rekah. Pri hoji po peščenih plažah svetujemo uporabo natikačev."


Nič manj nedolžni niso piki komarjev. Na sebi imejte oblačila, ki zakrijejo večji del kože, in v zaprtih prostorih uporabljajte spreje za uničevanje insketov. Preprečujte dostop mrčesa v bivalne prostore, in sicer z zaščitnimi mrežami, poleg tega spite pod spalnimi mrežami.

Repelentov ne nanesite le na izpostavljene dele kože, ampak tudi na oblačila.
Morebitnim zdravstvenim nevšečnostim se lahko hitro izognete, če dosledno skrbite za higieno rok. Skratka, da si jih temeljito umivate z milom in čisto vodo, in sicer pred vsako jedjo in po uporabi stranišča. Če čiste vode nimate, uporabite mokre higienske oziroma alkoholne robčke, ki naj bodo sestavni del potovalne lekarne. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije