LASIŠČE

Revolucija: plešam bo kmalu odzvonilo

Objavljeno 13. marec 2019 20.30 | Posodobljeno 13. marec 2019 20.30 | Piše: Andrej Predin

Britansko podjetje HairClone trdi, da so odkrili nov način boja proti plešavosti.

Na pomoč bi jih poklicali, ko bi opazili tanjšanje las.
V prihodnosti bi lahko v posebnih bankah spravljali naše lasne folikle in jih kasneje po potrebi uporabili za odpravljanje plešavosti, obljublja britansko podjetje, v katerem so prepričani, da bodo prihodnje leto že začeli postopek njihovega nabiranja in spravljanja. Napovedujejo, da se bo za ta način odprave pleše odločilo na milijone ljudi.
Celice foliklov bi v laboratoriju razmnožili, ko bi začel njihov lastnik izgubljati lase, in jih vbrizgali nazaj v njihovo lasišče, da bi spodbudili rast las. To je prvi tovrstni projekt na svetu, pri podjetju HairClone ga predstavljajo kot nekakšno zavarovalno polico za poznejša leta življenja. Je pa res, da to ni dokončno zdravilo, postopek bi morali obnavljati, kar bi nas stalo na tisoče evrov.

Banka lasnih foliklov

Direktor podjetja dr. Bessam Farjo je pojasnil: »Smisel tega postopka je pomladiti prizadeto lasišče in na koncu regenerirati toliko las, kolikor jih potrebujemo.« Pojasnil je, da bi sistem omogočal, da dostopamo do foliklov, kadar koli jih potrebujemo, brez posebnih skrbi, da bi nam jih kdaj lahko zmanjkalo.
Na pomoč bi jih poklicali, ko bi opazili tanjšanje las.

Pri HairClone pojasnjujejo, da doslej ni bilo na voljo podobnega sistema nabiranja in spravljanja foliklov. »Obstajali so tovrstni poskusi, a se je izkazalo, da so človeški folikli kmalu zatem, ko so jih začeli gojiti, hitro izgubljali svojo funkcijo. Nedavna znanstvena odkritja pa so nam pokazala, kako bi jih lahko razmnoževali, in zaradi tega smo ustanovili podjetje.«
image
Dr. Frajo je prepričan, da bodo spremenili na milijone življenj.

Upajo, da bodo v nekaj tednih dobili ustrezne licence, da se bodo lahko posvetili prvim primerom tudi v praksi. Ljudje, ki postajajo plešasti, si že zdaj lahko dajo vbrizgati folikle, ki jih naberejo na drugih delih lasišča. A novi postopek je drugačen, saj lase razmnožujejo s pomočjo dermalnih papil. Te so na bazi lasnih foliklov in sodelujejo s površinskimi celicami kože pri oblikovanju lasnega kanala. Med postopnim procesom izgubljanja las pride do odmiranja celic dermalne papile, zaradi česar se folikli zmanjšujejo, lasje pa postajajo tanjši in krajši. S pomočjo novega postopka bi preprečili ta proces, dermalna papila bi se obnovila in lasje bi se povrnili v prvotno stanje.

Skladiščenje pri nizki temperaturi

Potem ko bi posamezniku odvzeli okoli 100 foliklov z glave, bi jih spravili v posebnih kontejnerjih pri temperaturi –150 stopinj Celzija. Ob začetku izgubljanja las bi jih odtalili in razmnožili v laboratoriju. Odstranjevanje foliklov lahko izvedejo kadar koli, ko bi se stranka pač odločila za ta poseg, vendar dr. Farjo svetuje, da se za to odločimo takoj, ko opazimo prve znake izpadanja las, kar se lahko začne že v poznih najstniških letih. Ob pravočasnem ukrepanju bi lahko plešavost v celoti preprečili. To je še posebno priporočljivo, če je tovrstna plešavost že v družini, saj so mladi folikli močnejši.
Postopek seveda ni poceni, za prvotni proces odstranjevanja bi morali odšteti približno 3000 evrov, nato pa še 115 evrov na leto za skladiščenje. »Točen znesek je trenutno zgolj neka ocena, lahko pa rečem, da bo primerljiv z najboljšimi presaditvami las, ki lahko stanejo več tisoč evrov.«
image
Tanjšanje las se lahko pojavi že v poznih najstniških letih.

Dr. Frajo je dodal, da bodo morale stranke postopek ponavljati v intervalih, najverjetneje na okoli tri do pet let, če bodo želele najboljše rezultate. Priznali so še, da obnavljanje foliklov na določeni točki verjetno ne bo vselej mogoče, ker se bodo preveč pomanjšali.

Visoki zneski

Hkrati potekajo raziskave, s katerimi bi spodbudili povsem nove lasne kanale na plešastih delih lasišča, torej bi ustvarili nove lase. Plešavost oziroma androgena alopecija prizadene približno 80 odstotkov moških in 50 odstotkov žensk in je običajno dedna. Klonirjanje las je alternativa presaditvam – gre za donosno tržišče, ki naj bi do leta 2023 na letni ravni po nekaterih ocenah doseglo kar 21 milijard evrov.
image
Naše folikle bi spravili v posebni banki.

»Glavni omejitveni dejavnik pri klasičnih transplantacijah je količina las, ki jih lahko dobiš z lastnega lasišča. Večja ko je pleša, manj las je na voljo. Na določeni točki jih pač zmanjka.«
Dr. Frajo pravi, da postopka še niso izvedli na človeku, ker za to še niso dobili potrebnih dovoljenj, še preden pa so začeli ponujati svojo storitev, so pritegnili izjemno medijsko pozornost, kar zgolj potrjuje predvidevanja, da bo odpravljanje plešavosti še lep čas dober posel.
Deli s prijatelji