KAJ POMAGA?

Rešite se nadležnih aft

Na pojav bolečih mehurčkov na ustni sluznici vpliva več dejavnikov.
Fotografija: Običajno izginejo same. FOTOGRAFIJI: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Običajno izginejo same. FOTOGRAFIJI: Guliver/Getty Images

Afte so boleči, svetli mehurčki na ustni sluznici, ki se spremenijo v manjše ali večje razjede; njihovi robovi so živo rdeče obarvani. Običajno nastanejo na jeziku ali na notranji strani ustnic, lic in na dnu dlesni. Pojavijo se lahko pri ljudeh vseh starosti, najpogosteje pri najstnikih, več težav pa naj bi povzročale ženskam, po raziskavah afte prizadenejo 20 odstotkov svetovne populacije.

Na njihov pojav vpliva več dejavnikov, pogosto se pojavljajo pri izčrpanih ali bolnih, pri ženskah pred menstruacijo pa pri tistih, ki so pod stresom, lahko so tudi znak slabokrvnosti, pomanjkanja železa, vitamina B12 ali folne kisline, črevesnih bolezni ali okužbe z virusom herpes simpleks. Če se afte zlijejo v večjo razjedo, če se pojavljajo pogosto ali če jih je veliko, obiščemo zdravnika, prav tako če razjeda raste in se ne zaceli več tednov, je to lahko znak raka ustne sluznice.

Če jih imamo, se izogibamo slani, kisli, vroči in pikantni hrani, ki okrepi bolečino in še dodatno razdraži vneto sluznico, tudi pretrdi hrani, ki lahko poškoduje razjedo. Previdni smo pri umivanju zob.

Pogosteje se pojavljajo pri ženskah.
Pogosteje se pojavljajo pri ženskah.
Afte niso nalezljive, običajno same izginejo po 10 do 14 dneh, pri tem pa si lahko pomagamo sami. V lekarnah lahko kupimo različne pripravke, gele in mazila, ki blažijo bolečine in razkužujejo, za pomagali pa lahko pobrskamo tudi v kuhinji. Pomagalo naj bi kokosovo olje, ki na ga afte nanesemo s čistim prstom. Med velja za super živilo, ki koristi tudi pri aftah: s čistim prstom ga nanesemo na afte, in sicer od dva- do trikrat na dan. Pomagal naj bi tudi jogurt, ki ga lahko pomešamo z medom za še večji učinek, pa led, ki bo omilil bolečino, ljudska medicina priporoča tudi žajbelj in kamilico, posamično ali skupaj: pripravimo čaj in z njim večkrat na dan izpiramo ustno votlino.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije