PROTI PIKOM

Recite komarjem adijo!

Lupina kumare, sivka, eterična olja naj bi preganjali nadležne insekte, ki nam pijejo kri; na vrtu naj ne bo stoječe vode, nosimo dolge rokave in uporabljajmo repelent.
Fotografija: Piki komarjev so neprijetni in srbeči. Fotografiji: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Piki komarjev so neprijetni in srbeči. Fotografiji: Guliver/Getty Images

Menda jih bolj privlačijo moški kot ženske, radi imajo ljudi s krvno skupino 0, pritegnejo jih določene vonjave. Čeprav ta dejstva o komarjih niso znanstveno dokazana, mnogi trpijo zaradi njih in vsak ima svoj recept, kako pregnati te nadležne insekte ter ublažiti neprijeten pik.
V naravi uporabite repelent.
V naravi uporabite repelent.

Ta najpogosteje ni nevaren, včasih pa vendarle lahko povzroči zdravstvene težave. Denimo malarijo, ki najbolj ogroža otroke, mlajše od petih let; je vodilni vzrok smrti otrok v svetu, vsakih 30 sekund eden umre zaradi malarije. Kar 90 odstotkov vseh primerov bolezni je iz Afrike. Posledica komarjevega pika sta tudi virus Zahodnega Nila in denga. Geografsko je okužba sicer možna povsod, kjer so prisotni komarji, pravijo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, okužbe z virusom Zahodnega Nila so potrdili tudi v Sloveniji.

Ne le zaradi teh bolezni, včasih kdo obišče zdravnika tudi zaradi rdečine, otekline, srbečice, ki so sicer redna posledica pika, če pa se pojavijo povišana telesna temperatura, slabost, bolečine v trebuhu in mišicah, glavobol, občutljivost za svetlobo, poiščemo pomoč. Ne zato ker ste resno zboleli, temveč zaradi alergijske reakcije, zdravnik pa vam bo najverjetneje predpisal zdravilo, ki bo ublažila kožno reakcijo.

Da bi se temu ognili, se pred komarji ustrezno zaščitimo, tako da nosimo oblačila z dolgimi rokavi in hlačnicami ter poskrbimo za ustrezen repelent. Obstajajo kreme, losjoni, pršila, tudi zapestnice, za otroke in odrasle. Na voljo so tudi najrazličnejši odganjalci insektov, ki jih vključimo elektriko in oddajajo vonj ali zvok. Ne glede na to, kaj bomo izbrali, bodimo pozorni na nanašanje: pripravkov ne mažemo in škropimo po poškodovani koži in ranah, pozorni moramo biti, da jih otroci ne zanesejo v oči ali pogoltnejo.


Če nas komar vendarle piči, na prizadeto mesto čim prej nanesemo eno od sredstev za blaženje srbečice, otekline in rdečine. Močan srbež ublažimo s kocko ledu, pomagamo pa si lahko tudi s sredstvi iz narave. Naše babice so prisegale na sivko, dajale so si jo na gležnje, kolena, da bi se zaščitile pred piki. Pomaga tudi kumarični olupek: z njim preprosto podrgnemo po koži.

Tudi eterična olja naj bi delovala proti komarjem, denimo sivkino, evkaliptusovo, cedrovo. Poskrbite, da na domačem vrtu ali terasi ne bo stoječe vode, to imajo komarji zelo radi. Mimogrede, japonski znanstveniki so pred leti dognali, da vas že eno popito pivo spremeni v vabo za komarje. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije