ZAČIMBA

Proti vetrovom: fižolu med kuhanjem dodajte kumino

Da fižol ne bo povzročal vetrov, mu med kuhanjem dodajte posebno začimbo.
Fotografija: Stročnicam med kuhanjem dodajte kumino. FOTO: Oksana Kiian, Gettyimages
Odpri galerijo
Stročnicam med kuhanjem dodajte kumino. FOTO: Oksana Kiian, Gettyimages

Ali v kuhinji uporabljate orientalsko kumino (Cuminum cyminum)? Ta zdravilna začimba je v kulinariki in zdravilstvu priljubljena že več kot 4000 let. Uspeva na področju Sredozemlja vse do Azije, zlasti priljubljena je v Indiji, ki je njena glavna proizvajalka. Kumina je dodana številnim tradicionalnim indijskih jedem.

Za dobro prebavo

Iz nje pripravljen čaj blagodejno vpliva na prebavila in blaži krče ter omili napihnjenost, tudi v kulinariki se uporabljajo njena semena, ki imajo rahlo pikanten in sladkast okus. Kumina je močna začimba, uporabljati jo je treba v zmernih količinah, dobrodošla pa je zlasti v jedeh iz stročnic.

Zakaj?

Ker med kuhanjem dodana fižolu, grahu, čičerki in podobnim darovom narave, preprečuje napihnjenost in vetrove, ki jih stročnice pogosto povzročajo. Če imate težave z vetrovi ali druge prebavne motnje, lahko grizljate semena kumine, kar prav tako blagodejno vpliva na delovanje prebavil.

Študije so pokazale tudi, da semena kumine uravnavajo črevesno floro in pomagajo pri zdravljenju bolezni prebavil ter preprečujejo razmnoževanje škodljivih in spodbujajo množenje koristnih bakterij v njih.

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas