POLETNA VROČINA

Preživimo vročino

Zgledujte se po narodih iz Sredozemlja; umaknite se s sonca v senco, uvedite popoldanski počitek.
Fotografija: Za hlajenje poskrbimo z ventilatorjem, ne pozabimo dovolj piti. FOTO: Maryviolet/Getty Images
Odpri galerijo
Za hlajenje poskrbimo z ventilatorjem, ne pozabimo dovolj piti. FOTO: Maryviolet/Getty Images

Mnogi poletno vročino težko prenašajo, a si lahko pomagate tako, da se zgledujete po sredozemskih narodih. Zjutraj dobro prezračite stanovanje, potem pa spustite senčila, da sonce ne bo sijalo v stanovanje. Na tisti strani, kjer sonce ne vdira v dom, odprite okna in v stanovanje spustite svež zrak.


Čez dan se, če res ni potrebno, ne zadržujte na soncu, poiščite senco oziroma bodite v stanovanju. Še ena odlična navada, po kateri se sredozemsko življenje razlikuje od severnega, je popoldanski počitek: s tem se ognemo najhujši vročini, a to ni edina korist. Grška raziskava je pokazala, da je med tistimi, ki vsako popoldne dremajo, možnost za smrtnost zaradi bolezni srca nižja za 37 odstotkov, pri tistih, ki dremajo občasno, pa za 12 odstotkov.

Ohladimo se lahko seveda še s klimo, če je nimamo, z ventilatorjem, pomaga tudi, da stopala pomolimo v lavor s hladno vodo. In ne pozabimo na zadosten vnos tekočine, s katero bomo preprečili dehidracijo. Fizično aktivnost, treninge in podobno prestavimo na zgodaj zjutraj ali pozno popoldne, najbolje v senci. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije