ANEMIJA

Prežene utrujenost in nemir

Anemija je najpogostejša motnja, ki nastane zaradi pomanjkanja vnosa železa s hrano, imela naj bi jo kar dvanajstina prebivalstva.
Fotografija: Pomanjkanje železa v nosečnosti je nevarno. FOTO: Tatyana_tomsickova/Getty Images
Odpri galerijo
Pomanjkanje železa v nosečnosti je nevarno. FOTO: Tatyana_tomsickova/Getty Images

Železo ima v našem telesu številne pomembne vloge, saj sodeluje pri pomembnih metabolnih procesih, sintezi DNK, procesih celičnega dihanja, prenosu kisika po krvi ter v metabolizmu aminokislin, vitamina A, maščob, sulfita in alkohola. Poleg tega ima vlogo pri nastajanju hemoglobina in rdečih krvničk, delitvi celic in delovanju imunskega sistema, še zlasti pa je pomembno za razvoj in rast organizma.

Zapleti ob pomanjkanju so lahko hudi

»Najbolj dovzetni za pomanjkanje so tisti, ki jedo zelo enolično prehrano, in tisti, ki pogosto darujejo kri. Zelo pozorne morajo biti tudi nosečnice in ženske v rodni dobi, pomanjkanje je posebno nevarno tudi za dojenčke in otroke, še posebno tiste, ki so rojeni prezgodaj ali imajo težave z rastjo,« opozarja mag. Darja Potočnik Benčič, mag. farm., spec., predsednica Lekarniške zbornice Slovenije. Simptomi pomanjkanja železa se kažejo kot splošna utrujenost, šibkost, omotičnost, slabost, kratka sapa, bleda koža, krhki nohti, glavoboli, hladne roke in noge, otekanje jezika in občutek mravljinčenja po nogah, pri otrocih pa še kot motnje zbranosti ter nemir.

»Anemija je najpogostejša motnja, ki nastane zaradi pomanjkanja vnosa s hrano. Imela naj bi jo kar dvanajstina prebivalstva, pogostejša je pri ženskah. Potrebno je nadomestno zdravljenje, sicer so možni hujši zapleti,« opozori sogovornica in pristavi: »Pomanjkanje železa lahko povzročijo nepravilna prehrana, močne krvavitve, nosečnost, jemanje nekaterih zdravil, razjede v želodcu in bolezni črevesja. Absorpcijo železa lahko otežijo tudi nekateri zeliščni čaji, vino in kava.«

Posledice anemije povzročajo ne samo fizične, ampak tudi kognitivne težave. FOTO: Yacobchuk/Getty Images
Posledice anemije povzročajo ne samo fizične, ampak tudi kognitivne težave. FOTO: Yacobchuk/Getty Images

Železo ločimo na hemsko in nehemsko. V rastlinskih živilih najdemo nehemsko, medtem ko je hemsko železo v živilih živalskega izvora in ga človek tudi lažje izkoristi. Največ železa sicer vsebujejo jetra, rdeče meso, mesni izdelki, morska hrana, pa še žita, stročnice, suho sadje in temno zelena zelenjava.

»Pomanjkanje železa je zlasti nevarno v nosečnosti in zgodnjem otroštvu. Nezdravljena anemija vodi v zaplete, kot so bolezni srca, omedlevica, zastoj v rasti in razvoju pri otrocih ter možnost prezgodnjega poroda z zapleti. Posebno pozorne morajo biti ženske v rodni dobi, ki lahko več železa izgubijo z menstrualno krvjo. Za pomanjkanje so dovzetnejši tudi vegetarijanci in vegani, zato naj zaužijejo čim več rastlinske prehrane, ki vsebuje železo, priporočljiv je tudi posvet glede dodajanja s prehranskimi dopolnili,« sklene predsednica Lekarniške zbornice Slovenije. 

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas