VPLIV

Preprosta navada, s katero je mogoče zmanjšati obseg trebuha

Učinek počasnega uživanja v jedeh potrjuje tudi stroka.
Fotografija: Ne le sestava obrokov, na kilograme vpliva tudi hitrost prehranjevanja. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Ne le sestava obrokov, na kilograme vpliva tudi hitrost prehranjevanja. FOTO: Thinkstock

Borite se z viškom kilogramov in nikakor ne morete uspešno shujšati. Torej je čas, da usvojite preprosto navado, ki vam bo pri tem v veliko pomoč.

Kot so namreč dokazali japonski znanstveniki, tisti, ki jedo počasi, hitreje in lažje nadzorujejo telesno težo. Študija, ki je postregla s temi ugotovitvami, je vključevala 60 tisoč sodelujočih, njene izsledke pa povzema strokovna publikacija BMJ. Znanstveniki so dokazali, da hitrost uživanja hrane vpliva na spremembe telesne teže, indeksa telesne mase in obsega trebuha. Prav tako je počasno hranjenje odličen način za preprečevanje debelosti, so v poročilu zapisali strokovnjaki z univerze Kjušu.

Opazen vpliv

Pod drobnogled so vzeli posameznike s sladkorno boleznijo tipa dva, ki si imeli pogosto težave s kilogrami, in ugotovili, da imajo tisti, ki jedo počasi, večinoma manjši obseg trebuha. Samo 21,5 odstotka sladkornih bolnikov iz te skupine je ob tem imelo prekomerno telesno težo in indeks telesne mase višji od 25.

Osebe, ki jedo hitro, so imele v povprečju višji indeks telesne mase in širši obseg pasu. In kar je najpomembnejše: tisti, ki so se začeli prehranjevati počasneje, so v sorazmerno kratkem času začeli izgubljati težo.

Potrjena splošna resnica

Kot so še zapisali strokovnjaki, je ta študija dokončno potrdila sicer že dolgo znano predpostavko, da hitrost prehranjevanja vpliva na telesno težo, in da je s tako preprostim načinom, kot je počasno uživanje hrane, mogoče nadzorovati same kilograme in tudi obseg pasu. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije